Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Продажбите на ХЕС намаляват с 19% към края на октомври

Ръстът в печалбата се дължи на получени субсидии от държавата заради COVID, както и на намаление на отчисленията за амортизации

Продажбите на ХЕС намаляват с 19% към края на октомври

Снимка: Pixabay

„Хидравлични елементи и системи“ АД (ХЕС) отчита по-слаби продажби през октомври, но по-висока печалба за десетте месеца на годината, което се дължи на държавните субсидии в помощ на компаниите по време на пандемията от COVID -19, както и на намаление на отчисленията за амортизации.

Печалбата на „Хидравлични елементи и системи“ се е повишила с 15,3% през първите десет месеца на година в сравнение със същия период на миналата година, показват неокончателните финансови данни, разпространени чрез БФБ – София.

През октомври дружеството отчита брутна печалба в размер на 1,4 млн. лв. и с натрупване от началото на годината в размер на 5,2 млн. лв. Ръстът от началото на годината спрямо предходната се дължи на получени субсидии от държавата във връзка с мерките срещу COVID -19, както и на намаление на отчисленията за амортизации.

В отчета си през миналия месец ХЕС записа приходи от финансирания от правителството в размер на 1,6 млн. лв. (вероятно от схемата 60/40 за запазване на работните места в засегнати от коронакризата предприятия - бел.ред)

Хидравлични елементи и системи АД
Ямболското предприятие  е продало продукция на стойност 5,9 млн. лв. през октомври, като от началото на годината продажбите достигат малко над 43 млн. лв. Резултатът за десетте месеца обаче е по-слаб от този година по-рано, като намалява с 19%.

През ноември дружеството очаква да постигне продажби в размер на 4,3 млн. лв., с което прогнозира общият спад на продажбите да достигне 19,13% в сравнение със същия период на 2019 година.

През четвъртото тримесечие дружеството очаква ръст на продажбите спрямо третото тримесечие с около 29-30%, като нетните приходи ще достигнат 12,8 млн. лева. "С тази прогноза предвиждаме продажбите през второто полугодие да достигнат 22,7 млн. при 26,9 млн. лева през второто полугодие на пиковата 2019 година, обяви по-рано компанията.

С оглед на очакваните резултати през последното тримесечие на годината се предвижда годишният финансов резултат да бъде с около 2,5% по-нисък от 2019 година.

От началото на годината акциите на ХЕС поевтиняват с 11,3% при пазарна капитализация от 68,772 млн. лв.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
БФБ изпрати седмицата с три печеливши индекса