IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководството на Агрия предлага бонус за съвета на директорите от 300 000 лв.

За акционерите предложението е да няма дивидент за 12-та поредна борсова година.

09:58 | 24.06.20 г. 9
<p>
	Снимка: Агрия груп холдинг</p>

Снимка: Агрия груп холдинг

За 12-та поредна борсова година „Агрия груп холдинг“ АД планира да не разпределя дивидент, показва поканата за свиканото на 29 юли 2020 г. общо събрание на акционерите. Поканата е обявена чрез „Българска фондова борса“ АД.

Съветът на директорите обаче предлага общото събрание на акционерите да го овласти да определи допълнително възнаграждение за 2019 г. на членовете му в общ размер до 300 000 лв. и да разпредели допълнителни възнаграждения в рамките на гласувания размер. На миналогодишното общо събрание нямаше такава точка.

Брутното месечно възнаграждение на членовете на Съвета на директорите за финансовата 2019 г. е предвид конкретната ангажираност на членовете на Съвета на директорите и финансово-икономическото състояние на дружеството. То е 6 000 лв. за Емил Райков и по 3 хил. лв. за Станимир Бужев, Деян Овчаров, Даниела Танева и Анна Белчинска.

Нетната печалба на „Агрия груп холдинг“ АД е 628 хил. лв. на неконсолидирана база за 2019 г. спрямо 1,84 млн. лв. за 2018 г.

Консолидираната печалба за 2019 г. е 9,85 млн. лв. след 13,2 млн. лв. за 2018 г. Консолидираните продажби за 2019 г. са 316,3 млн. лв., като отбелязват ръст от 17% на годишна база.

Консолидираният собствен капитал на „Агрия“ към 31 декември 2019 г. е 146 млн. лв. при текущи и нетекущи пасиви за 192 млн. лв. Общите активи са 338,55 млн. лв.

Основният актив са земеделски земи за 122 млн. лв., също материални запаси за 46 млн. лв. и вземания за 105 млн. лв.

Одитор на отчета за 2019 г. е Стоян Малкочев, който е предложен и за одитор на отчета за 2020 г.

В края на 2007 г. Агрия груп холдинг АД привлече 15,4 млн. лв. чрез IPO при емисионна цена от 9,04 лв. на акция.

Сега цената е 5,05 лв. на акция, което е спад с 44% за 12 години и половина.

„Агрия груп холдинг“ АД развива от търговия със семена и препарати, през производство на пшеница, ечемик, слънчоглед, царевица и рапица, през съхранение на земеделска продукция до производство на брашно, фураж и олио. Също така търгува със земеделски продукти и купува земеделска земя в Североизточна България.

В отчета на дружеството за 2019 г. е записано и че към края на същата година компанията чрез дъщерните си дружества обработва около 152 000 дка земеделска земя, в това число около 78 000 дка собствена земеделска земя, на територията на Североизточна България.

Свързани компании:

Агрия груп холдинг АД(AGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
Tabakov
преди 3 години
Типична бурлеска! Нямам думи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Инвестиращ
преди 3 години
Що не си предложат 9 млн. лв. за бонуси на директорите? Тези скромни 300 000 лв. са само има-няма 150 % от заплатите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
petyob
преди 3 години
Този път слаба статия ...- как акционерите да гласуват за бонуси на директорите като доходността тази година е към -50% ( капиталова загуба и 0 дивидент). Това си е чиста измама на мажоритарните акционери, които са директорите и би трябвало КФН да се намеси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 0
vankata89
преди 3 години
С такива мажовци чакай някой да инвестира на умрялото БФБ. Като искът бонуси да разпределят дивиденти :). Изобщо публична компания да е мажоритарна е голяма глупост бегай на далеко то такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
melon
преди 3 години
То май, с малки изключение, акционерите "изпоуволниха" компаниите на БФБ. Нещо, като с почивките в Гърция, вместо на родния бетон...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
camaz
преди 3 години
Цената ми изглежда привлекателна за влизане и обмислях такъв вариант. Сега обаче се слагам коефициент "мажоритар " И ще чакам още да се обезцени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
Toranaga
преди 3 години
да трябва да гласуват, защото Lex Toranaga влезе в сила от тази година и вече мажо и управителни съвети НЕ МОГАТ да си саморазпределят бонуси и да гласуват по точките за тези бонуси. Да видим:1) дали ще се приеме 2) ако се приеме КОЙ е гласувал по тази точка - ще покаже, че са си "купили тези гласове", защото няма нормален акционер, който да гласува при такива резултати за бонус !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
sirFaith
преди 3 години
мислех да си удвоявам позицията, ама с такива глупости .. да си купуват акциите сами ... РОЕ пада, тия бонуси си гласуват ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
GG-BG
преди 3 години
"Класика в жанра" - мажоритарите си гласуват бонуси И разпределят печалбата НЕ през капитала /чрез дивидент, обратно изкупуване и т.н./, като дружеството си работи САМО за мажоритарите /които съвпадат с представители на СД/. С такава корпоративна и капиталова култура чакайте развитие на БФБ!!!!! Егати ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още