Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Софарма и Софарма Трейдинг дават над месец на Търговския регистър за вписване

Компаниите се презастраховат, след като предишните им покани за общи събрания не бяха вписани официално

Софарма и Софарма Трейдинг дават над месец на Търговския регистър за вписване

Двама от големите емитента на българската борса - "Софарма" АД и "Софарма Трейдинг" АД, подадоха за вписване в Търговския регистър нови покани за Общи събрания на акционерите, които ще се състоят на 15 юни 2018 г. Поканите са подадени на 13 март 2018 г., тоест над 2 месеца преди самите събрания. По закон поканите трябва да са вписани 30 дни преди общото събрание. Ето защо компаниите очакват за месец и два дни поканите да са вписани.

Защо е любопитно това? На 11 април стана ясно, че поканите за събрания, които трябваше да се състоят на 11 май 2018 г., няма да бъдат вписани. "Софарма" АД беше подала поканата си 8 работни дни преди крайния срок за законово вписване, а "Софарма Трейдинг" АД - 4 работни дни предварително, което традиционно е достатъчен срок.

Причината за невписването е, че така наречените „нулеви декларации“ от компании, неразвивали дейност през 2017 г., буквално "са залели" Търговския регистър. 

На 5 април 2018 г. регистърът съобщи, че "във връзка с промените в Закона за счетоводството в периода 1.01.2018 г. – 31.03.2018 г. в Агенция по вписванията са подадени над 200 000 заявления от дружества, които не са упражнявали дейност през 2017 г. Вследствие на това се генерира огромна забава в регистъра и невъзможност да се обработят подадените заявления в законовите срокове.

Системата на ТРРЮЛНЦ автоматично разпределя за разглеждане заявленията, независимо дали е подадено заявление за: първоначална регистрация, за пререгистрация на ЮЛНЦ, за промяна в обстоятелствата или заявление за липса на дейност през предходната година
“.

Все още не са вписани поканите за общо събрание на акционерите на Стара планина холд АД, свикано за 23 май 2018 г., и подадено на 29 март 2018 г.

Също така поканата на "Хидравлични елементи и системи" АД, подадена на 30 март 2018 г., за събрание, свикано за 16 май 2018 г., не е регистрирана. Вероятността да трябва да се свиква ново събрание е огромна, защото единственият шанс е впивсването да стане в понеделник (16 април).

Под въпрос е и провежданото на общо събрание на акционерите на "Българска роза" АД гр. Карлово, подадена в Търговския регистър на 2 април 2018 г., все още невписана, а събранието трябва да е на 18 май 2018 г., тоест до три работни дни регистъра трябва да реагира.

Видно обаче от официалното съобщение на Търговския регистър разпределението на заявленията е на случаен принцип и вероятно подходът на "Софарма" АД и "Софарма Трейдинг" АД за с месец по-ранно подаване е правилен спрямо досегашните нужни 4 работни дни.

В новите покани на двете дружества има само една разлика спрямо предните, а тя е, че събранието на "Софарма Трейдинг" АД вече не се свиква в 13:30 ч., а в 14 ч., докато събранието на "Софарма" АД остава за 11 ч. Тоест - дава се малко повече време между двете събрания.

Очаква се акционерите на "Софарма" АД да гласуват за брутен дивидент от 0,11 лв. на акция, а тезо на "Софарма Трейдинг" АД - за дивидент от 0,3 лв.

Остава традицията изпълнителните директори на двете фирми да получават бонус от 1% от печалбата (като форма на стимул). Само при "Софарма" АД се предлага други 2% от печалбата да бъдат разпределени между членовете на висшия мениджърски екип.  

Акционерите и на двете дружества ще гласуват редица сделки от приложното поле на чл. 114 от Закона за публично предлагане на ценни книжа, където се касаят сделки със свързани и/или заинтересовани лица и/или сделки за голяма част от активите.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава по 1 акция в някои от изброените дружества.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Оборортът на БФБ доближи 6 млн. лв.