IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Телелинк" излиза на борсата на два транша през 8 месеца

Това се случва за първи път на БФБ, като вероятната причина е желанието на потенциалните инвеститори

08:16 | 20.01.20 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Любомир Минчев.&nbsp;<em>Снимка: Телелинк</em></p>

Любомир Минчев. Снимка: Телелинк

Акционерите на „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ АД ще осъществят предлагането на до 30% от акциите на дружеството на два траншна през 8 месеца, съобщи дружеството чрез „БФБ“ АД.

Първо от 27 януари 2020 г. ще се предложат 14% от акциите, или до 1 750 000 акции в продължение на 5 работни дни.

След това през втората половина на септември 2020 г. ще се предложат още 16% от акциите, или до 2 000 000 броя, както и непродадените през януари.

Това е уникално за българската борсова действителност решение. Досега не е имало случай излизане на паркета на два транша. Вероятната причина за това явление е желанието на потенциалните инвеститори. Вероятно те са поискали след първата покупка да видят развитието на дружеството в рамките на 8 месеца, включително консолидирания отчет за първото полугодие на 2020 г. и тогава да решат за втория транш.

Минималната цена и в двата транша не може да бъде по-ниска от 7,6 лв. на акция, но цената във втория транш може да бъде по-висока, но равна на 8,5 пъти EBITDA на акция минус стойността на нетния дълг на акция. Ще се вземе предвид EBITDA (печалбата преди лихви, данъци, амортизации и обезценки)  за 12-те месеца до 30 юни 2020 г. Тоест, дадена е възможност на сегашните акционери да продадат и на по-висока цена от 7,6 лв. на акция.

Че цената ще е 7,6 лв. и че ще бъдат предложени 30% от дружеството вече се знаеше от началото на януари.

Новото е уникалната за българските условия стратегия на продажба, както и фактът, че началната дата ще бъде 27 януари 2020 г. Досега се знаеше само, че IPO-то ще бъде в края на януари.

Остава условието основният акционер Любомир Минчев да не може да продава допълнителни акции до края на 2021 г., а другите два продаващи акционера Спас Шопов и Иво Евгениев да могат да продават след края на 2020 г. Тоест, има възможност за трети транш три месеца след септември 2020 г. и четвърти - в началото на 2022 г.

Важно е да се знае, че парите от продажбата на акциите няма да постъпят в дружеството, а в продаващите съществуващи акции акционери, тоест това е стратегия по изход от инвестицията.

ТБС Груп е доставчик на комплексни решения в областта на информационните и комуникационните технологии и лидер в системната интеграция в България. Групата е и сред водещите играчи на Балканите с дъщерните си дружества в Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Словения, като наскоро стартира дейност в Албания и Македония.

Групата е фокусирана в седем основни технологични области, включващи решения за: телекомуникационни оператори, корпоративни комуникации, частни и облачно базирани информационни центрове, разработка на приложения, решения за офис производителност и информационна сигурност. Обслужва клиенти в над 30 страни и е силно позиционирана в телекомуникационния, финансовия и здравния сектор, сектора на комуналните услуги, както и в публичния сектор.
През 2018 г. ТБС Груп отчете комбинирана нетна печалба от 7,7 млн. лв., което представлява ръст от 63,9% на годишна база, а комбинираните приходи достигат 116,4 млн. лв. при ръст от 9,8% на годишна база, според оповестения одитиран комбиниран финансов отчет на групата за 2018 г.

Цената на акция от 7,60 лв. отрежда минимална пазарна капитализация на компанията от 95 млн. лв., или около 12 пъти нетната печалба на групата за 2018 г. Това би направило компанията най-големият технологичен представител на българския капиталов пазар.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Телелинк Бизнес Сървисис груп АД(TBS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 0
4i40
преди 4 години
Курти излезе и пак влезе - на два пъти....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
Toranaga
преди 4 години
И аз станах фен на телекеш !!Телепортира се кеша на новаците към излизащите. Кой е казал, че телепортацията не работи ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
Dr.Justice
преди 4 години
От единя в другия джоб - наистина, защо да се влиза в позиция в която мажо излиза. Откритото олекотяване на акционерите става все по- директно и нахално !!Предлагам паралелно да се промени и името на Телекеш - гледаш как ти изчезва кеша .. >-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 0
Toranaga
преди 4 години
"Важно е да се знае, че парите от продажбата на акциите няма да постъпят в дружеството, а в продаващите съществуващи акции акционери, тоест това е стратегия по изход от инвестицията"Хората си го казват директно - и това е уникално за БФБ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още