IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС отложи делото за отнетия лиценз на КТБ за 9 февруари

Съдът даде едноседмичен срок на КТБ и на БНБ да представят писмени становища по направените искания за събиране на нови доказателства

15:28 | 15.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
ВАС отложи делото за отнетия лиценз на КТБ за 9 февруари

Върховният административен съд (ВАС) отложи за 9 февруари 2015 г. делото за отнетия лиценз на Корпоративна търговска банка (КТБ). Съдът даде едноседмичен срок на КТБ и на Българска народна банка (БНБ) да представят писмени становища по направените днес искания за събиране на нови доказателства, предава БНР.

Причината двете институции да дават писмени становища е, че днес КТБ не присъстваше на делото, тъй като не е подало жалба срещу отнемането на лиценза на банката. Според защитниците на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев тази жалба трябва да бъде подадена от квесторите в КТБ, а пък те не са си изпълнявали много коректно задачата.

КТБ и БНБ трябва да дадат становище и по това дали са допустими страните, които ще участват в този процес, както и дали трябва временно да бъде спряно делото.

„Решението е прието от незаконен състав на УС на БНБ, защото не е участвал Цветан Гунев, който в момента на взимане на решението не е бил отстранен от длъжност и не е бил поканен да участва в заседанието на УС“, заявява адвокат Менко Менков, представляващ дружеството „Бромак“ по делото за несъстоятелност на КТБ, цитиран от БНР.

Менко Менков добави, че членът на УС на БНБ Димитър Костов е трябвало да си направи отвод заради конфликт на интереси, защото съпругата му работи в КТБ, съобщи БТА. Другото основно искане на защитата е по отношение на това как УС е обосновал решението си, след като няма доклад по административната преписка.

„Те първо са си взели самостоятелно решение, преди да постъпи какъвто и да е доклад на квесторите, какъвто доклад твърдим, че не е постъпвал и са взели решението за отнемането на лиценза, без да има такъв доклад“, добавя адвокатът с недоумение къде са тези доказателства по делото, пише още БНР.

„За това искаме международна независима експертиза, която да установи дали банката е имала капиталова неадекватност и какво се случва с банката от момента на встъпването на квесторите в управление. Другото ни оплакване е, че тези хора са некомпетентни да вземат тази длъжност“, каза още Менков.

ВАС отказа да конституира като страни в процеса 20-ината вложители на банката, които присъстват на заседанието.

Днес пред магистратите застанаха големите акционери – мажоритарният собственик „Бромак“ на Цветан Василев и компанията, контролирана от Оманския фонд, и само още две физически лица. Те атакуват решението на БНБ от 6 ноември, с което беше отнет лицензът на КТБ.

Делото започна днес въпреки здравословния проблем на една от жалбоподателките - Вера Ахундова - и на практика при липсата на процесуален представител на БНБ. ВАС прецени, че болничният лист на Ахундова не отговаря на съдебните стандарти.

Оказа се, че двете представителки на БНБ, които са дошли на делото - главният юрист на централната банка Нина Стоянова и нейна колежка, са упълномощени от управителя на банката Иван Искров, а не от Управителния съвет, който всъщност е взел решението за отнемането на лиценза на КТБ.

Пред журналисти Нина Стоянова заяви, че исканията за разглеждане на жалбите са недопустими, защото не засягат директно правни интереси на акционерите, предава БТА. По думите й адресат на акта на БНБ е единствено КТБ и той не създава права и задължения за акционерите. Стоянова посочи, че разгледаните по време на делото примери от дейността на Европейския съд по правата на човека също не са съотносими към този случай.

По думите й акционерите не са се възползвали от законовата си възможност навреме да обжалват както акта за поставяне на КТБ под специален надзор на 22 юни, така и удължаването на срока на специалния надзор с два месеца. 

Припомняме, че на 24 ноември делото за несъстоятелността на КТБ, което бе образувано от Софийския градски съд само ден след отнемането на лиценза на банката, бе спрямо заради подадената жалба от „Бромак” до ВАС.

Всички новини около КТБ четете тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
karadjata
преди 9 години
май се заформя поредната съдебна и юридическа драма в " без пристрастната и независима " съдебна система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още