IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистерството отчете замърсяване на водата край Vera Su

Над седем пъти са превишени стойностите на амониев и нитритен азот

17:03 | 17.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Над седем пъти са превишени стойностите на амониев и нитритен азот в пробите, взети около заседналия край Камен бряг кораб Vera Su, превозващ азотни торове.

При извършен вчера мониторинг на морски води в брегови пункт на 60 м южно от заседналия кораб Vera Su и от пункт непосредствено до носа на кораба са взети три  водни проби от морските води, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Установени са превишения в стойностите на азот-амониев и азот-нитритен в двата пункта, като най-сериозно е увеличението на стойността на азот-амониев във водите непосредствено до носа на кораба (0.352 мг/л). 

За резултатите от проверката незабавно са уведомени Изпълнителна агенция „Морска администрация“ и Областният координационен щаб.

Екипите на МОСВ продължават всекидневно да следят състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб и остават в готовност за съдействие по време на следваща операция по разтоварване на кораба.

От Министерството на транспорта са готови със спасителния план, но чакат отговор от екоминистреството какво да се прави с товара. При отговор и подходящо време, те са в готовност да пристъпят към разтоварването на кораба, предава БНР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още