Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Екоминистерството отчете замърсяване на водата край Vera Su

Над седем пъти са превишени стойностите на амониев и нитритен азот

Екоминистерството отчете замърсяване на водата край Vera Su

Снимка: БГНЕС

Над седем пъти са превишени стойностите на амониев и нитритен азот в пробите, взети около заседналия край Камен бряг кораб Vera Su, превозващ азотни торове.

При извършен вчера мониторинг на морски води в брегови пункт на 60 м южно от заседналия кораб Vera Su и от пункт непосредствено до носа на кораба са взети три  водни проби от морските води, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Установени са превишения в стойностите на азот-амониев и азот-нитритен в двата пункта, като най-сериозно е увеличението на стойността на азот-амониев във водите непосредствено до носа на кораба (0.352 мг/л). 

Още по темата

За резултатите от проверката незабавно са уведомени Изпълнителна агенция „Морска администрация“ и Областният координационен щаб.

Екипите на МОСВ продължават всекидневно да следят състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб и остават в готовност за съдействие по време на следваща операция по разтоварване на кораба.

От Министерството на транспорта са готови със спасителния план, но чакат отговор от екоминистреството какво да се прави с товара. При отговор и подходящо време, те са в готовност да пристъпят към разтоварването на кораба, предава БНР.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини от Черноморието
С евросредства ще бъде построен български кораб за търсене и спасяване*