IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КС потвърди забраната за диво къмпингуване на Черноморието

Четирима министри още не са подготвили наредбата, с която да се прецизира къде може да се къмпингува и при какви условия

15:55 | 16.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Конституционният съд потвърди днес въведените с поправки в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) ограничения за дивото къмпингуване, показва справка на сайта на съда.

Според съдиите трите атакувани от предишния омбудсман Мая Манолова разпоредби – за възможността за разполагане на къмпинги по брега, която трябва да бъде прецизирана с наредба, забраната за разполагане на шатри, палатки, ремаркета и др., паркиране и преминаване през необозначени места, подвижни и неподвижни дюни, както и глобите за това, не противоречат на Конституцията.

По делото особено мнение е дал докладчикът Атанас Семов, както и съдиите Гроздан Илиев, Борис Велчев и Георги Ангелов.

Първата атакувана разпоредба от ЗУЧК предвижда, че в зоните А и Б по крайбрежието, т.е. плажовете и 100-м ивица след тях и ивицата до 2 км навътре след това, могат да се разполагат временно приспособления за къмпинг, както и кътове за отдих, беседки, пейки и други подобни некомерсиални архитектурни елементи. Записано е, че не може да се къмпингува на плажовете и дюните, както и категоризираните къмпинги в поземлени имоти или части от тях, собственост на държавата, на общините, на частни физически или юридически лица, попадащи в горски територии или в земеделски земи, както и в незастроени имоти, включени в границите на урбанизирани територии.

Втората разпоредба забранява поставянето на палатки, шатри, каравани в чужди имоти в зоните А и Б извън определените за това места. В третата са разписани глобите за нарушителите.

И трите разпоредби следва да бъдат прецизирани с наредба, издадена от четирима министри – на туризма, на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите и на земеделието, храните и горите. Тази наредба трябваше да бъде приета в началото на тази година, но министрите вероятно са изчаквали решението на Конституционния съд по делото.

Глоби за диво къмпингуване обаче вероятно няма да се налагат още една година. Разпоредбата от ЗУЧК, която урежда глобите – от 500 до 1000 лева за първо нарушение и от 1500 до 3 хил. лева за повторно нарушение, не е влязла в сила, защото още не е изготвена въпросната наредба. Текстовете ще влязат в сила в едногодишен срок след влизането в сила на наредбата.

Според съда законодателят е уредил дивото къмпингуване, като го е съобразил с вида на територията и имота, както и собствеността върху тях, както и с обектите, които могат да се разполагат, както и е предложил по-прецизно балансиране на законните права и интереси на гражданите и на обществото като цяло, защото се явява справедлив регулатор на режима на „свободното къмпингуване” извън къмпингите по Закона за туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още