IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сигурността и бежанците са във фокуса на срещата на върха във Варна

Възстановяването на диалога и доверието са основна задача на срещата, заяви Лиляна Павлова

10:09 | 26.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Лидерската среща на върха във Варна ще се фокусира върху сигурността и бежанците, заяви пред БНТ министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова.

В срещата днес ще участват председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, турският президент Реджеп Ердоган и министри. Домакин е българският премиер Бойко Борисов.

„Турция твърдо ще отстоява позициите си, без да прави компромиси“, заяви вчера по повод срещата Ердоган в черноморския град Трабзон.

Лиляна Павлова коментира днес, че възстановяването на диалога и доверието между Европейския съюз (ЕС) и Турция е основна задача на лидерската среща.

По темата за бежанците ще се коментира изпълнението на споразумението за тяхната интеграция, ангажиментът на Турция да останат там и ангажиментът за финансовия ресурс от страна на Европа. „За нас е изключително важно добрият диалог, добросъседските отношения между България и Турция да бъдат пренесени в отношенията ЕС – Турция“, каза Павлова. 

Срещата във Варна е между ЕС и Турция, а не двустранна среща, каза пред bTV вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева на въпрос дали темата за обезщетението на тракийските бежанци ще бъде повдигната пред Турция.

Захариева отбеляза, че всеки път, когато има двустранни срещи, българският премиер защитава и поставя интересите на България. „За съжаление, не за първи път важният въпрос за обезщетяването на бежанците от Тракия се поставя в контекста на политическите дивиденти”, изтъкна външният министър.

„Въпросът за обезщетението на тракийските бежанци е дългогодишен и винаги се повдига, когато разговаряме с нашите турски съседи. Спекулациите, които в момента се чуват, очевидно са желание за изместване на успехите на България във външната политика”,  коментира Захариева.

Пред bTV заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев определи дипломацията ни като „най-беззъбата“, която е виждал, и прогнозира тежки дни за премиера след края на европредседателството.

„Крайно време е ЕС да покаже червен картон на Турция“, коментира пред БНР турският политолог Четин Гюрер. От две години той преподава в университета в Бремен благодарение на стипендия за учени, преследвани заради политическите си убеждения. Д-р Гюрер е сред стотиците турски учени, загубили работата си заради критика към президента Ердоган и управлението му.

Той коментира липсата на сериозна позиция на Европейския съюз за нарушаването на демократичните права и свободи от страна на Анкара.

"Отмествайки поглед от това, което се случва в Турция, Европейският съюз индиректно подкрепя и окуражава Ердоган. Той подкопава устоите на турското общество и въпреки всички престъпления, които извършва режимът срещу опозицията и инакомислещите в Турция, Европейският съюз не намери начин да предприеме някакви мерки. Единственото, което чуваме от Брюксел, е, че Европа е притеснена и загрижена. Питам се, няма ли друг израз
в речника на Европейския съюз, освен "загрижени сме".

Д-р Гюрер твърди още: „Парите от Европа, предвидени за бежанците, не се харчат за тях, а се инвестират в други проекти. Ердоган ще отиде на срещата на върха ЕС - Турция във Варна, за да си "изпроси" остатъка от обещаните
пари - тези 3 милиарда за него са изключително важни“.

"По данни на турското вътрешно министерство до края на миналия месец едва 230 хил. сирийски бежанци от общо 3 и половина милиона в Турция са настанени в бежански центрове. Други 75 хил. сирийски бежанци в Турция са бездомни", твърди той.

Четин Гюрер открои като друга причина за участието на Ердоган в срещата на върха желанието му да получи легитимност за своя режим.

Преговорите за членство на Турция в ЕС трябва да бъдат прекратени и да бъдат възобновени едва след завръщането на Турция към демокрацията, препоръчва политологът. "За мен отношенията между ЕС и Турция приличат на уреден брак по сметка, но нито ЕС, нито Турция са щастливи в този брак", допълни той.

„Чрез срещата България не бива да се превръща в проводник на новата турска политика“, заяви пред Bulgaria On Air журналистът Валери Тодоров.

"Турция е рисков партньор. Ролята на България е много трудна. Ердоган изглежда като рекетьор. Не бива да имаме прекалено много очаквания към тази двучасова среща във Варна. Тя вече има зададен дневен ред. Целта е да се води диалог", подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още