Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

АЦБ също предприе изненадващо понижение на лихвите

Институцията обяви и въвеждането на нова схема за улеснен достъп до кредитиране

АЦБ също предприе изненадващо понижение на лихвите

Снимка: Bloomberg

Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия извърши извънредно намаляване на основния си лихвен процент и обяви мерки, които да спомогнат за поддържането на потока от средства в икономиката. Ръководството на институцията изрази опасенията си, че епидемията от коронавирус ще навреди на икономическата активност.

Референтната институционална лихва беше намалена с 50 базисни пункта до 0,25%. Само седмица по-рано подобен ход беше предприет и от Федералния резерв на САЩ. Очаква се Управителният съвет на Европейската централна банка, чието заседание започва утре, да се присъедини към нарастващата вълна от облекчаващи мерки за подпомагане на икономиката.

Още по темата

„На специалната си среща, приключила на 10-и март 2020 г., Комитетът по паричната политика (КМП) гласува единодушно за намаляването на банковия лихвен процент с 50 базисни пункта до 0,25%“, се казва в съобщение на Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия, публикувано в сряда.

Ръководството на институцията също така обяви въвеждането на нова схема, гарантираща лесен и евтин достъп на компаниите до кредитиране. Това се разглежда като решаващ отговор на евентуалната криза, ако предприятията са принудени да преустановят дейността си заради епидемията, което ще удари паричния поток и ще затрудни покриването на сметки, заплати и други разходи.

„Въпреки че степента на икономическите ефекти на Covid-19 е много несигурна, активността вероятно ще намалее съществено в Обединеното кралство през следващите месеци", заявиха от Английската централна банка (АЦБ).

Централните банкери също така намалиха контрацикличния капиталов буфер до 0%. Това е специален резерв, държан от банките, а намалението му трябва да освободи допълнителна ликвидност за отпускане на заеми.

„След разпространението на Covid-19 цените на рисковите активи и суровините рязко спаднаха, а доходността на държавните облигации достигна рекордно ниски нива, което съответства на забележимото влошаване на апетита към риск и на перспективите за глобалния растеж и растежа във Великобритания. Показателите за несигурност на финансовите пазари достигнаха екстремни нива“, пише още в съобщението на институцията.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Допълнителният кеш в еврозоната може да премине 3 трлн. евро за първи път