IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед изненадващо понижи основната лихва с 1/2 процентен пункт

Коронавирусът крие рискове за икономическата активност, се казва в изявление на централната банка

17:08 | 03.03.20 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джером Пауъл. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg

Федералният резерв на САЩ прибегна спешно и изненадващо към намаление на лихвения процент с половин процентен пункт във вторник с цел да защити най-дългата икономическа експанзия от разпространяващия се коронавирус.

"Коронавирусът крие рискове за икономическата активност", казва ФЕД в изявление. „В светлината на тези рискове и в подкрепа на постигането на своите максимални цели за заетост и стабилност на цените, Федералният комитет за отворения пазар реши днес да намали целевия диапазон за лихвата по федералните фондове на Фед с 1/2 процентен пункт“.

Централната банка също така заяви, че „внимателно следи развитието и неговите последици за икономическите перспективи и ще използва инструментите си и ще действа, както е подходящо, за да подкрепи икономиката“.

Гласуването за спешно съкращаване на лихвата в диапазона - 1% до 1,25% е било единодушно. Фед също така заяви, че „основите на американската икономика остават силни“.

Централните банкери бяха изправени пред трудно решение. Уроците от финансовата криза показват, че Фед не трябва да чака твърде дълго и да действа твърде колебливо. От друга страна, централната банка не иска да "изпука куршмумите си" твърде рано. Пауъл намали лихвите няколко пъти миналата година, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп продължи да оказва натиск върху централната банка.

Фед се задейства часове, след като гуверньорът Джером Пауъл и ръководителите на финансите от Г7 заявиха, че „ще използват всички подходящи политически инструменти за постигане на силен, устойчив растеж и предпазване от рискове от понижение“.

По време на конферентен разговор финансовите министри и централните банкери на страните от групата обещаха действия, включително фискални мерки, където е необходимо, в подкрепа на световната икономика, заяви японският финансов министър Таро Асо. Той допълни, че желателният политически отговор ще варира за всяка отделна страна.

Единният фронт на световните ръководители успокои притесненията от бързото разпространение на коронавируса в десетки страни и подкрепи възстановяването на световните фондови пазари и на цените на петрола.

Днес Австралия и Малайзия понижиха основните си лихвени проценти, а инвеститорите очакваха Федералният резерв и други централни банки на големи страни да направят същото, може би извън обичайния график на заседанията им и по координиран начин.

Пазарни анализатори смятаха, че има голям шанс Фед да понижи основната си лихва с 50 базисни пункта по време на или преди следващото си заседание през март на 17 и 18. Гуверньорът Джером Пауъл обеща да „действа, както намери за добре“, за да подкрепи най-дългия растеж на американската икономика в историята. Изявлението му помогна за успокояването на фондовите пазари след най-лошата им седмица от 2008 г. насам.

Трейдърите прогнозират също, че Европейската централна банка ще понижи основната си лихва с 10 базисни пункта, а Английската централна банка – с 25 базисни пункта. Те смятат, че Канадската централна банка също ще смекчи паричната си политика.

Коронавирусът, който се появи в централния китайски град Ухан в края на миналата година, се разпространява бързо в цял свят през последната седмица и сега новите случаи са повече извън Китай, отколкото в границите на страната.

Заразените в цял свят са над 90 хил., от които 80 хил. са в Китай. Случаи на коронавирус са регистрирани в 77 страни и територии, като Украйна стана поредната страна, обявила първия си случай на заболяването, съобщава Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
еее, и аз някой ден ще стана мияч в холандия като теб.... млад съм, имам шанс да те настигна !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 2
julian12
преди 4 години
Тоя е същия умствено изостанал като видинския. Само квалификации за хората и нула факти. Не си прави труда....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Аф-аф, давай Дики, пуделче форумно, давай, че капейките не капят от небето, требе да се изработят.В твоя случай - да се изджафкат! Гледай поне да е грамотно, да няма пак поправки с червената химикалка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 1 rate down comment 2
dikens15
преди 4 години
Не мисля да се свличам на това ниво и въобще да ти отразявам общите и заучени фрази!!! Имам също така и няколко пропуснати запетайки ( все пак пиша в коментарите, а не научна дисертация), а това че знаеш как се пише партийка не съм изненадан - такива неспособни типове като теб гледат да се закачат за силните на деня и да живуркат покрай тях. Преди си викал да живей сега си ууууу долууу. Лошото е, че с хора като теб се създава и лош имидж на народа ни, щото такива некомпетентни планктони като теб гледат да са все отгоре и около кацата с меда без да могат да направят компетентна преценка за нищо. Само юруш на маслините да има и да сме до първите и силните. Тва си ти !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ей, то цензура, то чудо.*пPoccия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
35
rate up comment 6 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ох, много им е мъчно на троловете с рубашките с фактите относно заплатите в България и ***.Въртят, сучат, " ние сякаш сме цъфнали и вързали", ала-бала и тн.Таварищи, кога вашите идоли ще надтигнат "бедна" и "цъфнала" България по заплати, питам аз? Кагда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Я, моята мастийка, Дики, пак скимтяла.Пуделче мое неграмотно, пак ли трябва да те уча, не се пише партиика, а партийка, ей, да беше натискал ученето, вместо само да скимтиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 8 rate down comment 2
dikens15
преди 4 години
Това, че имаме борд и БНБ не може да отпуска заеми на правителството, предвид нашата реалност е супер да ти кажа. Не могат да крадат и да си въртят схемите. Особено пък за втората АЕЦ ( оня гьол) пък колко пари са откраднали ( най вече БСП) пък да не говорим. Аз лично държа на борда и нещата да си останат стабилни. Доказа се, че работи прекрасно за нашите условия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 8 rate down comment 2
dikens15
преди 4 години
Другарю Варенка( без потник, че не останаха пари) защо само храчите и се пънете, а не коментирате темата по ФЕД и страхотните мерки, които те предприемат, за да защитят пазарите, гросе специалистен??? Нито едно изречение от вашата главица по темата, но пък милион квалификации за хора, който са изказали мнението си. И вместо да ги оборите с аргументи вие( като дърт ***) ги определяте като копейници( крадеца вика дръжте крадеца). Аман от ченгеджииски номера, другарю!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още