IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в китайския сектор на услугите се сви с най-бързия темп от 2 години

Индексът PMI на мениджърите по поръчките за сектора на услугите е спаднал под границата от 50 пункта, разделяща ръста от понижението

11:16 | 06.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Активността в китайския сектор на услугите се е свила с най-бързия си темп от две години през март, тъй гато нововъзникналите огнища на коронавирус намалиха движението и натежаха на търсенето, пише Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Caixin за сектора на услугите се е понижил от 50,2 пункта през февруари до 42,0 пункта, спадайки под границата от 50 пункта, разделяща ръста от свиването. Резултатът сигнализира най-рязкото понижение от началото на пандемията през февруари 2020 г.

Общият PMI индекс, обединяващ данните за производството и услугите, също е спаднал под 50 пункта на ниво от 43,9 пункта. За сравнение - през февруари той се е равнявал на 50,1 пункта.

Докладът, който е по-силно фокусиран върху малките фирми в пристанищните региони, съответства на официалната статистика, която също показа влошени резултати.

Според анализаторите най-силно са били ударени тези сектори, в които има контакт с клиентите, например транспорт и хотелиерство и ресторантьорство. Това помрачава перспективите за дългоочакваното възстановяване на потреблението в страната през тази година.

Подиндексът за новите бизнеси е намалял за втори пореден месец, отбелязвайки най-бързия си темп на свиване от март 2020 г. Цените на суровините са се покачили през март, след като спаднаха до шестмесечно дъно през февруари.

Огнищата на коронавирус и свилото се търсене са намалили желанието на работодателите да наемат допълнителен персонал, заради което подиндексът на заетостта отново се е понижил.

Оптимизмът сред фирмите е спаднал до 19-месечно дъно поради опасения, предизвикани от коронавируса и икономическите последици от войната в Украйна.

"Като цяло активността и в производството, и в услугите е намаляла през март заради епидемията. Подобно на предишни вълни на коронавируса в Китай, секторът на услугите е бил значително по-силно ударен спрямо този на производството", заяви старшият икономист в Caixin Insight Group Уан Джъ.

Според главния икономист в Pinpoint Asset Management Дзъуей Джан въпросът в момента е колко дълго Китай може да поддържа политиката за нулев брой новозаразени, докато икономиката е изправена пред сериозни предизвикателства.

"Икономическата активност бе пожертвана, за да има по-ефективни политики срещу омикрон. Очаквам, че огнищата на заразата ще бъдат овладяни, но на голяма икономическа цена", каза Джан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още