IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността на китайските фабрики се сви най-рязко от 2 години

Коронавирусът засегна търсенето в страната, а производствените цени достигнаха петмесечен връх

10:56 | 01.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Активността на китайските фабрики се е свила с най-бързия си темп от две години насам през март заради бързото разпространение на коронавируса и войната в Украйна, съобщи Ройтерс.

Данните затвърждават аргументите за по-разхлабена парична политика в подкрепа на икономиката.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Caixin/Markit в производството се е понижил от 50,4 пункта през февруари до 48,1 пункта през март. Това е бил най-бързият темп на свиване от февруари 2020 г.

Границата от 50 пункта разделя растежа от понижението.

Влошаването на условията за производство до голяма степен е в съответствие с официалната статистика от четвъртък, която показа, че активността в производството и в сектора на услугите се е свила едновременно за пръв път от 2020 г.

Проучването на Caixin е по-фокусирано върху малките фирми в пристанищните райони.

"Средният размер на двата PMI индекса в момента е под 50 пункта и от началото на пандемията е на най-ниското си ниво от февруари 2016 г.", заяви икономистът за Китай в Capital Economics Шеана Юе.

Търсенето е намаляло значително, както в страната, така и в чужбина. Подиндексът за новите поръчки се е понижил с най-бързия си темп от февруари 2020 г., когато Китай се бореше с първата вълна на Covid-19.

Същевременно производствените цени са достигнали петмесечен връх, като част от фабриките обясняват ръста им със световните проблеми на веригите на доставки, които войната в Украйна допълнително изостри.

Втората по големина икономика в света е изправена пред риска от рязко забавяне, докато властите ограничават производството и движението в градовете, ударени от Covid-19, включително в големите икономически центрове като Шанхай и Шънджън.

Това доведе до свиване на подиндекса на производството до ниво от 46,4 пункта през март - най-ниското ниво от февруари 2020 г.

Властите трябва да предприемат повече мерки за стабилизиране на икономиката, стана ясно от заседание на правителството в сряда. Възможността от намаляване на задължителните капиталови резерви на банките от Китайската народна банка през април е нараснала, докато насрещните ветрове се увеличават, пишат от държавния China Daily report, в който цитират експерти.

Въпреки негативните данни индексът на заетостта е отбелязал първото си повишение от осем месеца, след като фабриките започнаха да наемат повече след празниците по случай Китайската нова година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още