IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може постепенно да спре използването на капиталовите резерви

Според икономисти използването на капиталовите резерви като инструмент за подпомогане на икономическия ръст става все по-неефективно

11:50 | 28.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Намаление на изискванията за резервите на банките би означавало, че финансовите институции може да заделят по-малко средства и вместо това да ги раздават като заеми на потребителите, с което да подпомогнат ръста на икономиката.<em> Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Намаление на изискванията за резервите на банките би означавало, че финансовите институции може да заделят по-малко средства и вместо това да ги раздават като заеми на потребителите, с което да подпомогнат ръста на икономиката. Снимка: Bloomberg L.P.

Скоро може да се наложи Китайската народна банка постепенно да спре да използва капиталовите резерви като инструмент за подпомагане на ликвидността и ръста в икономиката, след като той е вече на сравнително ниско ниво и става все по-нефективен в справянето със структурните предизвикателства на китайската икономика.

Това смятат няколко икономисти, според които централната банка вероятно ще направи по-умерени промени в изискванията за капиталовите резерви - или сумите, които банките трябва да държат като резерви - докато китайският регулатор преминава към други инструменти, като средносрочни заеми и кредити за конкретни сектори, пише Bloomberg.

Въпреки нарастващите спекулации, че централната банка отново ще намали капиталовите резерви, вероятно през второто тримесечие, перспективите отвъд този период са още по-несигурни.

"Смятаме, че възможността за намаление на резервите в момента е много ограничена", каза главният икономист за Китай в Nomura Holdings Inc. Лу Тин. "Намаляването на резервите като основен инструмент за разхлабване на паричната политика скоро ще остане в историята", допълни експертът.

Китайската народна банка разчита на набор от инструменти, за да влияе на лихвените проценти и паричното предлагане в икономиката, като капиталовите резерви са смятани за ключов инструмент, показващ позицията на банката относно паричната политика, и осигуряващ дългосрочна ликвидност на заемодателите.

Намаление на изискванията за резервите на банките би означавало, че финансовите институции може да заделят по-малко средства и вместо това да ги раздават като заеми на потребителите, с което да подпомогнат ръста на икономиката.

Въпреки че този ход спомогна китайската икономика през годините, инструментът е твърде широкообхватен, за да достигне до сектори, които имат нужда от него. Съвсем наскоро централната банка подобри употребата на таргетирани мерки, за да подпомогне млаките бизнеси и проектите за зелена енергия.

Дин Шуан, главен икономист за континентален Китай и Северна Азия в Standard Chartered Plc, смята, че банката по-често ще използва основния лихвен процент, операции на открития пазар и програмата си за кредити. В дългосрочен план може да се наложи тя да обмисли покупката на облигации с цел увеличение на паричната база, смята Шуан. "Китайската народна банка ще използва капиталовите резерви умерено, само когато има нужда да изпрати силен сигнал", коментира главният икономист.

Според Лу от Nomura резервите вероятно ще се превърнат в неутрален инструмент за поддържане на финансовата стабилност.

През последното десетилетие централната банка стабилно намали изискванията за капиталови резерви - средният дял на резервите за всички банки се понижи от 21% през 2011 г. до 8,4%. За големите банки показателят бе смъкнат от 21,5% до 11,5% през същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още