IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на активността на сектора на услугите в Китай се сви до 5-месечно дъно

Строгите ограничителни мерки в страната и инфлационният натиск ограничиха продажбите на доставчиците на услуги

11:46 | 07.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Активността на сектора на услугите в Китай се е разраснала с най-бавния си темп от пет месеца насам през януари, докато строгите ограничителни мерки против коронавируса нанесоха удар върху потребителското доверие, а заетостта намаля, съобщи Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Caixin/Markit  в услугите се е свил до 51,4 пункта през януари. Това е най-ниският темп на растеж от август 2021 г. За сравнение, през декември показателят е бил на ниво от 53,1 пункта. Границата от 50 пункта разделя ръста от понижението на месечна база.

Резултатът може да подсили очакванията на пазара, че Китайската народна банка трябва да представи още мерки за подкрепа, за да стабилизира колебанията в икономиката. Китайският регулатор вече започна да понижава лихвите и да емитира повече пари във финансовата система с цел да намали цената на заемите.

Очакванията са през следващите седмици да бъдат представени още мерки на разхлабване на паричната политика.

Подинексът за новия бизнес в проучването е достигнал 51,1 през януари спрямо декемврийското ниво то 52,5 пункта.

Някои доставчици на услуги обясняват по-бавния растеж на показателя през януари с огнищата на коронавирус в страната, докато нарасналият брой на положителните случаи зад граница е натежал върху външното търсене. Това е довело до първото свиване на поръчките за износ от четири месеца насам и до подновено понижение в нивото на заетост, което е било първото такова от август 2021 г.

„През декември и януари нарасналият брой в няколко региона като Пекин и Сиан принуди местното управление да затегне противоепидемичните мерки, които ограничиха производството, транспорта и продажбата на стоки“, каза старшият икономист в Caixin Insight Group Уан Джъ. Според него основната цел на Китайската народна банка тази година трябва да е стабилността.

Данните от проучването показват още, че инфлационният натиск е продължил да тежи върху фирмите за услуги. Цените на суровините са нараснали значително през януари, докато ръстът на потребителските цени е достигнал тримесечен връх, след като някои компании прехвърлиха тежестта върху купувачите.

Общият индекс PMI, обединяващ данните за производството и услугите, е достигнал 50,1 пункта. Това е най-ниското ниво от август 2021 г. За сравнение, през декември показателят е бил на равнище от 53 пункта.

Китайската икономика се е разширила с 4% през четвъртото тримесечие на годишна база. Това е най-слабото увеличение на показателя от 1,5 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още