IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в Китай губи пара с увеличаването на рисковете за растежа

Китайските заводи често отбелязват слабо производство през януари и февруари заради празниците около Лунната Нова година

18:53 | 30.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Секторът на промишленото производство в Китай се е разширил с по-бавен темп през януари, тъй като сезонното забавяне, ръстът на случаите на COVID-19 и спадът на жилищния пазар тласнаха дейността на малките фирми до най-ниското им ниво от разгара на пандемията насам, предава Bloomberg.

Официалният индекс на мениджърите по покупките в промишлеността спадна до 50,1 пункта, съобщи в неделя Националната статистическа служба. Това е малко над средното равнище от 50 пункта. Непромишленият показател, който измерва активността в строителството и сектора на услугите, се е понижил до 51,1 пункта и също е малко над консенсусната прогноза. Равнището от 50 пункта разделя ръста от свиването.

Китайските заводи често отбелязват слабо производство през януари и февруари, тъй като служителите се връщат у дома за празниците около Лунната Нова година. Дейността е засегната тази година и от разпоредбите на правителството към стоманените заводи да ограничен производството, за да се намали замърсяването на въздуха преди Зимните Олимпийски игри в Пекин, които започват в петък.

Нарушенията на производството се добавят към проблемите пред китайската икономика, като продажбите на жилища намаляват, а потреблението е по-вяло заради затягането на ограниченията за спиране на разпространението на варианта омикрон на коронавируса. Местни жители в райони, където през последно време имаше ръст на случаите на COVID-19, включително Пекин, Шанхай и северния пристанищен град Тиандзин, бяха призовани да не напускат градовете без необходимост.

Индексът PMI за малки компании спадна до 46 пункта този месец, най-ниското ниво от февруари 2020 г. Той се сви за девети пореден месец. В същото време индикаторът за големите компании нарасна до 51,6 пункта, достигайки най-високото си ниво от шест месеца насам.

Индексът Caixin на мениджърите по поръчките в промишлеността, който също беше публикуван в неделя, се понижи до 49,1 пункта, най-ниското ниво от почти две години. Частното допитване е съсредоточено върху по-малки експортно ориентирани компании в сравнение с официалния PMI индекс в промишлеността.

Производителите са притеснени и от по-високите разходи, като производствените цени растат с най-бързия си темп от три месеца, показаха официални данни.

За да стимулира растежа, централната банка понижи ключови лихви, намали изискванията си за резервите за кредиторите и обеща да разтвори по-широко кутията си с инструменти в отговор на призива на ръководителите да се отдаде приоритет на стабилността.

Строителната дейност е продължила да се охлажда този месец, като подиндексът е намалял до 55,4 пункта, показаха данни на китайската статистика. Това означава, че нагласите остават песимистични заради забавянето на имотния сектор и ограничените последици от разходите на правителството за инфраструктурата до момента. Наближаващите празници и студената зима също може да се отразяват до известна степен на строителството.

Разширяването на сектора на услугите също се охлади рязко до 50,3 пункта, най-ниското ниво от август насам, показаха данните, като активността в жп и сухопътния транспорт, местата за настаняване и услугите, свързани с капиталовия пазар, се е свила.

Подиндексът на работните места в промишлеността е намалял до 48,9 пункта, а заетостта в непромишления сектор се е свила до 46,9 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още