IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Китай продължава да се притеснява за икономическия си растеж?

Данните за ръста на БВП не впечатлиха представителите на централната банка

09:44 | 05.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Yan Cong/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yan Cong/Bloomberg

След бурната 2021 г., белязана от почти катастрофална ситуация в имотния сектор и нарастващ спад в иначе бързорастящи индустрии, данните за китайската икономика хвърлиха лъч надежда в мрака, пише Натаниъл Таплин от The Wall Street Journal.

Данните, публикувани в през януари, показаха, че през миналата година китайската икономика се е разширила с 8,1%. Силното увеличение на годишна база се обяснява главно с ниската база за сравнение поради пандемията през предходната година. Благодарение на стратегията за нулево разпространение на вируса, масовите тестове, карантините и ограниченията за влизане в страната най-многолюдната държава овладя вируса по-бързо от повечето други страни.

Въпреки това представителите на централната банка не виждат причина да се радват. Миналия месец регулаторът понижи два набора от лихвени проценти.

Оптимистичните данни за растеж не трябва да са толкова изненадващи, особено за октомври и ноември. Въпреки че китайската икономика все още изпитваше затруднения през четвъртото тримесечие, тя бе облагодетелствана от отсъствието на два проблема от третото тримесечие – делта варианта и недостига на мощности от края на лятото. Устойчивият износ подкрепи инвестициите в производството и изглежда, че бавното разхлабване на паричната политика от юли насам също е спомогнало за стабилизирането на слабите инвестиции в инфраструктура.

Данните само за декември обаче бяха до голяма степен негативни, най-вече за потребителите и за важния жилищен сектор. Продажбите на дребно са се увеличили с 1,7% на годишна база, което е най-слабият ръст от повече от година насам. И докато Китай все още се бори с нарастващия брой на новозаразени с коронавирус – някои от които са свързани с бързоразпространяващия се омикрон щам – перспективите за януари и февруари също изглеждат мрачни.

По-притеснителното е, че изглежда, че ипотечното кредитиране се е забавило през декември след значителен ръст през ноември – сезонно изгладеният ръст в средно- и дългосрочните заеми за домакинства се е забавил до 9,5% на месечна база спрямо отчетените 14,3 на сто, според Goldman Sachs. Продажбите на жилища също са се свили. И докато инвестициите в инфраструктура изглежда все още не могат да се увеличат, а потребителите заемат защитна позиция, то е трудно да си представим сцена на растеж на китайската икономика, без още по-видими сигнали за дъно в недвижимите имоти.

След понижаването на лихвите миналия месец затягането на паричната политика все още изглежда консервативно спрямо предишни периоди на затягане – и много от лихвите продължават да са сравнително високи. Ще бъде необходима допълнителна помощ, за да се предотврати по-дълбок спад през първата половина на 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още