IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

COVID мерките заплашват да изтрият над 3% от китайския БВП

Нова оценка на щетите от блокадите в Китай в началото на 2020 г. показва 19-процентен спад на реалния БВП в сравнение с официалните данни за понижение от 6,9%

21:57 | 29.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Новите COVID блокади в Китай вероятно ще костват на страната най-малко 46 млрд. долара на месец, или 3,1% от брутния ѝ вътрешен продукт (БВП), като загубата на икономическа продукция и въздействието на ограничителните мерки може да нараснат двойно, ако повече градове предприемат подобни действия, съобщава Bloomberg. 

Това е минималната оценка на щетите, представена от икономист на Китайския университет в Хонконг (CUHK), която се базира на предположението, че градовете, генериращи около 20% от китайския БВП, в момента налагат мерки за ограничаване на заразата. Размерът на икономическите щети може да се увеличи двойно, ако тези райони последват примера на Шанхай, който наложи строги ограничения, изискващи от населението да си остане по домовете.

Строгите мерки в Китай показват, че „икономическата цена на блокирането е очевидно по-голяма, отколкото при други страни“, коментира Дзън Майкъл Сон, професор в CUHK, който е член на екип, анализиращ данни в реално време за измерване на въздействието на ограничителните мерки. Оценката от 3,1% - еквивалентна на 295 млрд. юана (46,3 млрд. долара) - е „консервативна", добавя той, тъй като тя не включва ефекта върху доходите чрез инфлацията.

Сон и неговият екип използват данни за местоположението на близо 2 милиона камиона, които пресичат Китай и чиито движения са пряко свързани с местната икономическа активност.

китай1 китай1

Включвайки въздействието върху инфлацията и ефектите върху веригите на доставка, икономическите щети ще бъдат много по-големи. Само блокадата в Шанхай може да свия реалния БВП на Китай с 4%, изчисляват Сон и неговите колеги. Ако четирите най-големи града в Китай предприемат подобен подход, китайската икономика ще се понижи с 12% в периода на прилагане на мерките.

Най-мрачният сценарий би представлявал блокада на всички градове в страната за месец, което ще свие китайския БВП с 53% за периода.

Китай продължава да се бори с новите огнища на коронавирус, сблъсквайки се с най-голямото разпространение на заразата от началото на 2020 г. Goldman Sachs Group Inc. изчислява, че районите със среден до висок риск от огнища, които са предприели някаква форма на ограничения, представляват около 33% от БВП на страната.

китай2 китай2

В Шанхай, където властите започнаха да въвеждат ограничения по-рано този месец, данните за камионите показват, че икономическата активност в града е паднала с 40% под нормалното ниво още преди блокадата върху части на града да бъде въведена в понеделник. Активността може да спадне още повече, ако градът следва пътя на Чанчун, главният град на североизточната провинция Дзилин, която наложи блокада на 11 март. Оттогава се наблюдава спад на нивата на икономическа активност в региона с повече от 66% от нормалните нива.

Изглежда, че в Шънджън мерките са се отразили най-слабо върху местната икономика. Едноседмичната блокада на града, п овреме на която жителите бяха тествани три пъти, е свила икономическата активност с около 34%.

Преди това екипът на Сон изчислява, че ограничителните мерки срещу коронавируса в Китай през първото тримесечие на 2020 г. са довели до 19-процентен спад на реалния БВП в сравнение с официалните данни за понижение от 6,9%. Икономисти от Nomura Holdings Inc. обявиха, че китайската икономика е изправена пред най-лошите си перспективи от това тримесечие поради COVID огнищата.

Все още е възможно китайската икономика като цяло да се разшири, дори ако мерките свият икономическата продукция, ако други региони, които останат незасегнати, увеличат своята продукция. Но тази вероятност намалява с разширяването мащаба на ограниченията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
"...Преди това екипът на Сон изчислява, че ограничителните мерки срещу коронавируса в Китай през първото тримесечие на 2020 г. са довели до 19-процентен спад на реалния БВП в сравнение с официалните данни за понижение от 6,9%..." Тоз си рита май здравната книжка..Ще си навлече задушевни дискусии с партията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още