Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Американската икономика е създала 263 хил. нови работни места през април

Безработицата е достигнала най-ниското си равнище от 1969 г. насам

Американската икономика е създала 263 хил. нови работни места през април

Снимка: Ройтерс

Американската икономика е създала през април 263 хил. нови работни места, а безработицата е намаляла до 3,6% и е достигнала най-ниското си ниво от декември 1969 г., съобщи министерството на труда, цитирано от CNBC.

Ръстът на работните места извън земеделието надмина с лекота очакванията за 190 хил. нови работни позиции и безработица от 3,8%.

Средното почасово заплащане се е повишило с 3,2% спрямо същия период на миналата година, което е малко под очакванията на анализаторите за ръст от 3,3%. Покачването на месечна основа е 0,2% и е под очакваните 0,3%. Средното равнище на почасовото заплащане е достигнало 27,77 долара. Средната работна седмица също е намаляла с 0,1 часа до 34,4 часа.

В момент, когато икономистите очакват затягане на пазара на труда, силният ръст на работните места продължава, а разширяването на икономиката е само на няколко месеца от това да запише най-дългата серия в историята.

„Ако оставим настрана месечните колебания, трудовият пазар все още е много силен, като е добавил почти два пъти повече служители, отколкото е необходимо, за да сме в крак с новите хора, навлизащи в трудоспособна възраст всеки месец“, казва Ерик Уиноград, старши икономист в AllianceBernsetein. „Заплатите може да са по-умерени този месец в сравнение с очакванията, но продължават да растат с почти най-високия темп през този цикъл, а равнището на безработицата е най-ниското от няколко поколения насам“, допълва той.

Броят на незаетите хора е намалял с 387 хил. през април, с което общото равнище достига 5,8 млн. души. Но редиците на заетите също са намалели със 103 хил. души, сочат данните на министерството на труда.

Професионалните и бизнес услуги са секторите с най-много новосъздадени работни места - 76 хил. Строителството е прибавило 33 хил., с което общият брой на новосъздадените работни позиции в сектора е достигнал 256 хил. през последната една година.

Секторът на здравеопазването е добавил 27 хил. работни места, като общият им брой за последните 12 месеца достига 404 хил., а позициите във финансовия сектор са нараснали с 12 хил., или повишение със 111 хил. през последните 12 месеца.

Секторът на продажбите на дребно, който се представяше колебливо през последните месеци, е загубил 12 хил. работни места.

Данните за февруари бяха ревизирани към повишение от 33 хил. на 56 хил. нови работни места, а тези за март отбелязват понижение от 196 хил. на 189 хил. работни места. От началото на годината американската икономика е създавала средно 205 хил. работни места на месец.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

5
 
8
 
6
Valentin13 до: Sakamano
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
не е задължително, провери колко поляци, чехи, българи, руснаци и т.н. се изнасят натам
5
 
8
 
5
Valentin13 до: ABBA
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Фейк новините не могат да проникнат в тези неща. Не е като в Русия дето уволниха шефа на статистиката и Русия тръгна нагоре.
0
 
5
 
4
Valentin13 до: julian12
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Блумбърг го пише, не е изненадващо
5
 
9
 
3
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Те тия всеки месец отварят по 250 хил. работни места, а съседната статия "Изненадващ спад на активността в сектора на услугите в САЩ"
Нещо не ми се връзват нещата тук,
6
 
5
 
2
ABBA до: Sakamano
преди 10 месеца
"Скоро ще им бъдат нужни още мекcикaнcки работници. Може би вече са започнали да внасят. "

И ако не го направят, значи новината е 100% фейк!

Още от Новини
Заявленията за безработица в САЩ нарастват двойно до рекордните 6,65 млн. броя