Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Австралийската централна банка намали лихвите до рекордно ниско ниво

Това е първото разхлабване на паричната политика от средата на 2016 г.

Австралийската централна банка намали лихвите до рекордно ниско ниво

Сградата на Австралийската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Австралийската централна банка намали основния си лихвен процент с една четвърт процентен пункт до рекордно ниско нивото от 1,25% в отговор на слабата инфлация и икономическия растеж, съобщава CNBC. Това е първото разхлабване на паричната политика от средата на 2016 г.

Този ход от страна на управителя на централната банка на Австралия Филип Лоу беше очакван от пазарите и икономистите, като дори има нагласи за още намаление на лихвите в рамките на следващите три месеца, допълва Bloomberg.

Още по темата

“Днешното решение да бъде намален лихвеният процент ще помогне за използване на свободния капацитет в икономиката, за намаляване на безработицата и осигуряване на по-сигурен напредък към целта на инфлацията”, заяви Филип Лоу. Той обаче не предостави насоки за следващите ходове на паричната политика.

Намаляването на лихвите в Австралия се случва на фона на засилващия се спор между световните икономически сили и признаците за слабост на пазара на труда в страната. Икономиката на островната държава се забави през последните тримесечия, тъй като понижаващите се цени на имотите, водени от 15% спад в Сидни, намалиха финансовото богатство на домакинствата. Всичко това натежа върху потребителските разходи.

"Основната вътрешна несигурност продължава да бъде перспективата за потреблението на домакинствата, която е засегната от слабия растеж на доходите и понижаването на цените на жилищата“, каза още управителят на централната банка. Той обясни, че се очаква известно повишаване на разполагаемия доход на домакинствата, като това трябва да подкрепи потреблението.

Австралийският долар поевтиня с 0,06% спрямо американския малко след решението за паричната политика до 0,6973 долара.

Облекчаването на изискванията при кредитиране и по-ниските лихви може да насърчи купувачите да се върнат на жилищния пазар, където падането на цените се забави. Освен това заедно и с преизбирането на премиера Скот Морисън през миналия месец и неговото дясноцентристко правителство, което предвижда намаляване на данъците, перспективите изглеждат по-добри.

Структурните проблеми на Австралия обаче остават. Данните, които се чакат в сряда, вероятно ще покажат, че БВП е нараснал с 1,8% на годишна база през първите три месеца на годината. Централната банка обаче се нуждае от растеж от поне 2,75%, за да се свие безработицата.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Лагард открехва вратата за по-гъвкав подход към инфлационната цел