IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската централна банка намали лихвите до рекордно ниско ниво

Това е първото разхлабване на паричната политика от средата на 2016 г.

09:11 | 04.06.19 г.
<p>
	Сградата на Австралийската централна банка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сградата на Австралийската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Австралийската централна банка намали основния си лихвен процент с една четвърт процентен пункт до рекордно ниско нивото от 1,25% в отговор на слабата инфлация и икономическия растеж, съобщава CNBC. Това е първото разхлабване на паричната политика от средата на 2016 г.

Този ход от страна на управителя на централната банка на Австралия Филип Лоу беше очакван от пазарите и икономистите, като дори има нагласи за още намаление на лихвите в рамките на следващите три месеца, допълва Bloomberg.

“Днешното решение да бъде намален лихвеният процент ще помогне за използване на свободния капацитет в икономиката, за намаляване на безработицата и осигуряване на по-сигурен напредък към целта на инфлацията”, заяви Филип Лоу. Той обаче не предостави насоки за следващите ходове на паричната политика.

Намаляването на лихвите в Австралия се случва на фона на засилващия се спор между световните икономически сили и признаците за слабост на пазара на труда в страната. Икономиката на островната държава се забави през последните тримесечия, тъй като понижаващите се цени на имотите, водени от 15% спад в Сидни, намалиха финансовото богатство на домакинствата. Всичко това натежа върху потребителските разходи.

"Основната вътрешна несигурност продължава да бъде перспективата за потреблението на домакинствата, която е засегната от слабия растеж на доходите и понижаването на цените на жилищата“, каза още управителят на централната банка. Той обясни, че се очаква известно повишаване на разполагаемия доход на домакинствата, като това трябва да подкрепи потреблението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още