IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Базовата инфлация в САЩ се е ускорила с 0,2% през ноември

Общият индекс на потребителските цени е нараснал с 0,3% на месечна и 2,1% на годишна база

19:05 | 11.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Базовата инфлация в САЩ е отбелязала слаб ръст през ноември. Това засили очакванията, че Федералният резерв ще остави основните си лихвени проценти непроменени, информира Bloomberg.

Базовият индекс за ръста на потребителските цени в САЩ, който изключва стойностите на волатилните продукти, се е повишил с 0,2% за втори пореден месец и с 2,3% на годишна база, показва доклад на Министерството на труда, публикуван в сряда. Общият индекс на потребителските цени е нараснал с 0,3% на месечна и 2,1% на годишна база.

Ниският темп на ускоряване на инфлацията подкрепи прогнозите, че Фед няма да промени нивата на лихвите си след последното заседание на борда за тази година, което ще се проведе днес. Централните банкери намалиха основната лихва три пъти тази година и сигнализираха, че ще поставят пауза на тази политика в близко бъдеще или докато перспективите пред икономиката не се променят значително.

Докладът на Министерството на труда показа, че енергията и разходите за жилище са били основните фактори, стимулирали инфлацията през ноември. Цените на енергията са нараснали с 0,8% на месечна база на фона на по-високите разходи за бензин и мазут.

Разходите за жилище, които съставляват около една трета от общия индекс на потребителски цени, са се повишили с 0,3% на месечна база, след като отчетоха ръст от едва 0,1% през октомври. Цените на наемите са нараснали с 0,2%.

Стойностите на хранителни стоки се е увеличила с 0,1%, а цените на дрехите са се повишили с 0,1% през ноември, след като отчетоха спад през предходните два месеца.

Отделен доклад на Министерството по труда, публикуван в сряда, показа, че средните почасови доходи на американците са нараснали с 1,1% на годишна база през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още