Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Berenberg: Румънските публични компании дават най-високите дивиденти в света

След тях най-висок дивидент ще платят листнатите на борсите в Кувейт и Бахрейн компании

Berenberg: Румънските публични компании дават най-високите дивиденти в света

Снимка: Ройтерс

Компаниите, листнати на фондовата борса в Букурещ (Bucharest Stock Exchange) предлагат най-високи дивиденти в световен мащаб, показват последните доклади в Румъния, изготвени от инвестиционна банка Berenberg.

Анализаторът на банката Карстен Хесе изчислява, че компаниите, включени в основния борсов индекс на борсата в румънската столица BET ще осигурят средностатистическа дивидентна доходност в размер на 7,9% - най-високата в света.

Така например се очаква Banca Transilvania, Romgaz и Transgaz да гарантират дивидентна доходност от над 10 на сто за тази година. Лидер по този показател в страната е Banca Transilvania с дивидентна възвръщаемост от около 15%, след като отчете силни финансови резултати на фона на придобиването на поделението на Volksbank в Румъния. Така едва за втори път за последните 20 години банката ще плати кешов дивидент. 

Romgaz и Transgaz ще върнат на акционерите си под формата на дивиденти около 10-11% от вложенията им. В случая с Transgaz държавата е мажоритарният собственик, като държи 58% от акциите. 

Припомняме, че по-рано през годината в ефира на „В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на БФБ-София Иван Такев заяви, че борсата в Букурещ също е изявила желание за включване към платформата за търговия с ценни книжа SEE Link.

След борсата в Румъния най-висок дивидент ще платят листнатите в Кувейт (7,6%) и Бахрейн (7,2%) компании.

В Чехия компаниите ще предлагат дивидентна доходност в размер на 6,4%, в Хърватия – 5,7%, в Австрия – 4,6% и в Полша – 4,2%.

Румъния е най-бързо растящата европейска икономика, посочват още анализаторите на банката, определящи страната като „източноевропейския тигър“.

Според изчисленията на банката Румъния ще бъде най-бързо развиващата се икономика в Централна и Източна Европа през следващите две години и ще се нареди в топ 20 сред развиващите се пазари.

Като основни двигатели на растежа експертите от Berenberg посочват високото ниво на усвояване на европейски фондове, образованата работна сила и ниските данъци.

От банката посочват още, че страната има шансове да се превърне в житницата на Централна и Източна Европа, както и в основен енергиен хъб. Една трета от всички ферми в ЕС се намират в Румъния, но производителността им е едва 30% от средната в ЕС.

Страната има огромни неизползвани петролни и газови резерви в Черно море и може да се превърне във важен енергиен център за страните от Централна и Източна Европа.

Румъния се нарежда сред „шампионите“ по икономически растеж в региона, като БВП расте средно с 3,6% годишно от 2000 г. насам. 

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
1
 
3
преди 4 години
Тея нещо бъргат Румания с наща северна съседка. Тазо то статията няма да е на север от Дунава...или така пона казват наще "лидери".
3
 
0
 
2
преди 4 години
Тея нещо бъргат Румания с наща северна съседка. Тазо то статията няма да е на север от Дунава...или така пона казват наще "лидери".
2
 
1
 
1
преди 4 години
Няма профилна снимка
Е да ама ние имаме дете чудо.
България > Румъния

Още от Новини
Неравенството в доходите в САЩ се е стеснило през първите три години при Тръмп