IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в Германия се подобрява, но компаниите все още са песимисти

Вероятността от рецесия нараства, смята президентът на базирания в Мюнхен институт Ifo Клеменс Фюст

13:14 | 24.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Бизнес климатът в Германия се е подобрил през май, когато компаниите са били удовлетворени от сегашните условия, но очакванията им за бъдещето са запазили песимистичния си оттенък, показват данните на базирания в Мюнхен институт Ifo, публикувани в петък.

Индексът на бизнес нагласите е нараснал от 91,9 пункта през април до 93 пункта през май.

Германия Германия

Подобрението е ясно видимо в сектора на производството, където компаниите са отчели, че сегашната им ситуация е до известна степен по-добра, като очакванията на бизнесите също са се подобрили. Въпреки това производителите остават скептици по отношение на следващите месеци, тъй като търсенето се е забавило значително, а заедно с него и броят на новите поръчки.

Картината е подобна и за сектора на услугите, където компаниите са много по-доволни от сегашните си условия. Последното по-голямо подобрение на показателя е отчетено през юни 2021 г. В същото време нагласите са станали по-песимистични, по-конкретно фирмите, работещи в сферата на логистиката и транспорта.

Що се отнася до строителството, бизнес климатът е отчел известно повишение спрямо спада си от април, като оценката за текущите бизнес условия също е била по-висока. Въпреки това по-голямата част от компаниите продължават да са песимисти.

Единствено изключение прави търговията, където както оценката за текущите условия, така и очакванията са се подобрили, макар да са останали негативни.

Данните на института сочат още, че измерителят на очакванията на Ifo се е покачил леко от 86,8 пункта през април до 86,9 пункта през май. За сравнение - през май 2021 г. показателят се е равнявал на 102,1 пункта.

"Вероятността от рецесия видимо нараства", каза президенът на института Клеменс Фюст, цитиран от Bloomberg. "Има много песимизъм относно ситуацията с газа", допълни Фюст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още