IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика се свива с рекордните над 20% през април

Освен че регистрира най-високия брой на смъртните случаи в Европа, Великобритания плаща и тежка икономическа цена

11:15 | 12.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Икономиката на Великобритания се е свила рекордните 20,4% през април на фона на строгата блокада в страната заради пандемията на коронавируса.

Свиването, следващо спада от 5,8% през март, ще увеличи призивите за облекчаване на ограниченията от страна  на правителството за индустриите, които изпитват трудности да преминат през рецесията. На тримесечна база икономическата се е свила с 10,4%, информира Bloomberg, позовавайки се на данните от Бюрото за национална статистика на Великобритания. в в

Мрачните цифри вероятно бележат пика на щетите, нанесени от вируса, тъй като все повече части от икономиката бавно възобновяват дейността си. Но те идват в деликатен момент за премиера Борис Джонсън, който тази седмица се изправи срещу нарастващите критики от политици и научни съветници, които публично обвиниха неговата консервативна администрация, че е направила поредица от сериозни грешки от началото на епидемията.

От Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозираха, че страната ще премине през една от най-дълбоките рецесии на развития свят през 2020 г., като се очаква икономиката й да се свие с повече от 11% - най-много за повече от 300 години. в2 в2

Също така се очаква безработицата да достигне проценти, които не се наблюдават от средата на 90-те години на миналия век, като само в четвъртък са били обявени повече от 7500 съкращения на работни места. Това се случва въпреки мащабната държавна подкрепа, чрез която се изплащат заплатите на над 11 милиона души на обща стойност от 27 милиарда паунда (34 милиарда долара) досега.

През април  активността в сектора на услугите се е понижила с 19%. Промишлеността се е свила с 24,3%, а строителството - с 40,1%.

„Почти всички области на икономиката бяха засегнати, като баровете, образованието, здравеопазването и продажбите на автомобили дадоха най-голям принос за този исторически спад“, заяви заместник-националният статистик за отдел „Икономика“ Джонатан Аутхоу.

Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия вече изготви сценарий, според който брутният вътрешен продукт на страната може да се свие с 14% през 2020 г. Институцията вече намали лихвените си проценти до малко над нулата и увеличи размера на програмата си за закупуване на облигации с цел намаляване на икономическия удар. Икономисти и анализатори очакват още едно увеличение на тази програма при заседанието на борда на централната банка  през следващата седмица.

Отделни цифри показаха, че търговския дефицит на страната се е свил през април, като и вносът, и износът са отчели спадове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 0
beinsa
преди 3 години
Чистете паундите. Ще поевтиняват до откат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още