IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика се ускори заради запасяването преди Brexit

Въпреки това обаче Великобритания изглежда ще отчете тази година най-слабия си растеж от десетилетие според прогнозите на МВФ и Английската централна банка

13:45 | 10.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската икономика неочаквано е нараснала през февруари, подпомогната от трупането на запаси преди Brexit, сочат представените днес официални данни, цитирани от Ройтерс и БТА.

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 0,2 процента на месечна база, съобщи Националната статистическа служба.

За сравнение, британската икономика е нараснала с 0,5% през първия месец на годината след рязкото свиване през декември, припомня Financial Times. 

Анкетираните от Ройтерс анализатори очакваха нулев растеж.

Британската икономика се представя по-добре, отколкото очакваха мнозина след референдума за Brexit през 2016 година, макар че се забави преди излизането на страната от ЕС и на фона на общото забавяне на световната икономика.

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи вчера, че Великобритания ще отчете растеж от 1,9 на сто през 2019 година, ако избегне сътресенията от евентуален Brexit без сделка. Очакванията на МВФ са, че германският растеж ще бъде 0,8 на сто, а френският - 1,3 процента.

Въпреки това обаче Великобритания изглежда ще отчете тази година най-слабия си растеж от десетилетие според прогнозите на МВФ и Английската централна банка, които приемат, че ще има споразумение по Brexit.

Британският премиер Тереза Мей ще се опита да постигне ново отлагане на Brexit на днешната си среща с европейските лидери - само два дни преди да изтече срокът, в който Лондон трябва да напусне блока без споразумение за преходен период.

Днешните данни сочат, че за периода от три месеца до февруари икономиката е нараснала с 0,3 процента, колкото и предходните три месеца до януари. Анкетираните от Ройтерс икономисти очакваха показателят да е на равнище 0,2 процента.

Промишленото производство е скочило с 0,9 процента през февруари спрямо януари, което е повече от всички прогнози в анкетата на Ройтерс и представлява над половината от икономическия растеж. Статистическата служба отбелязва, че вижда признаци клиентите на промишлените производители да се запасяват със стоки, за да предотвратят проблеми със забавяния на доставки по границите, ако не се стигне до споразумение по Brexit, който първоначално трябваше да се състои на 29 март, но бе отложен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още