IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна потъна под 30 хил. долара за първи път от януари

Криптовалутата загуби приблизително 50% от върха си в средата на април, когато се разменяше за около 64 хил. долара

16:22 | 22.06.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на биткойна продължава да върви надолу, като във вторник следобед тя падна под прага от 30 хил. долара. Толкова ниска тя е била последно през януари, като така на практика най-голямата криптовалута по пазарна капитализация изтри целия ръст, натрупан тази година.

Биткойнът загуби приблизително 50% от върха си в средата на април, когато се разменяше за около 64 хил. долара, припомня Bloomberg. Сега за годината ръстът е от едва 5%. За сравнение, този на широкия борсов индекс S&P 500 от края на декември е 12%. Криптовалутата започна годината на цена от около 29 хил. долара.

Към 16 ч. българско време биткойнът поевтинява с над 7% до 29 946,86 долара.

Цената на биткойна през последния месец. Графика: Coindesk

Това е впечатляващо понижение за дигиталния актив, който само преди няколко седмици се радваше на поскъпване благодарение на топлия прием от Wall Street и инвеститорите на дребно. Всичко това обаче се промени след поредица от лоши новини – шефът на Tesla отказа да приема монетата за своите автомобили заради опасения за консумацията на енергия, а през последните дни нови ограничения върху добива от властите в Китай допълнително потопиха цената.

Днешният спад е факт ден след като Китайската централна банка нареди на основните финансови институции в страната да спрат извършването на криптотрансакции.

Последното по-осезаемо повишение в цената на биткойна бе миналата седмица, когато тя достигна двуседмичен връх от над 40 хил. долара, след като Мъск заяви, че компанията му може отново да приема биткойн като средство за плащане, но при някои условия, свързани с устойчивия добив.

Цените получиха тласък в началото на миналата седмица и когато ветеранът фонд мениджър Пол Тюдор Джоунс – който миналата година определи биткойна като добро средство за спасение от инфлацията – потвърди подкрепата си за токена в телевизионно интервю.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
34 к ...Номиналът му се очертава нейде над 100 к да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
mecka_stryvnica
преди 2 години
Върви към номинал, ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Агресивен бик
преди 2 години
Супер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още