Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Централната банка на Швеция продължава с пилотния проект за електронна крона

Необходимо е първо да се създаде нормативната рамка на дигиталната валута, според ръководителя на проекта

Централната банка на Швеция продължава с пилотния проект за електронна крона

Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg

Централната банка на Швеция ще завърши пилотния проект на дигиталната си крона до началото на следващата година, а окончателното завършване на цифровата валута може да се случи до края на 2026 г.

Това се посочва в публикуваните резултати от първата фаза на пилотния проект, цитирани от Ройтерс.

В документа Riksbank посочва, че бързите темпове на изчезване на парите в брой представляват „потенциален проблем“, с който дигиталната валута, контролирана от централната банка, може да се справи.

Митра Сундберг, ръководител на проекта, посочва, че е необходимо първо да се създаде правната рамка на електронните пари, преди те да бъдат пуснати в обращение. Едва тогава вече може повече да се мисли върху самата технология.

Междувременно в най-голямата скандинавска икономика парите под формата на банкноти и монети бавно, но сигурно изчезват. Миналата година шведите са използвали пари в брой по-рядко от гражданите на седем други „зрели“ пазара като процент от общите трансакции, според доклад на McKinsey Global Payments.

Още по темата

Не всички обаче виждат безкасовостта като причина за започване на проект за цифрова валута. В съседна Норвегия - друго почти безкасово общество, централната банка казва, че „няма остра нужда“ от въвеждане на цифрова валута.

Сундберг заяви, че пилотният проект за електронна крона на Швеция все още не е проучил последствията от паричната политика на такава трансформация. Тя и нейният екип „са разгледали техническите възможности за начисляване на лихва“, казва тя.

Пилотният проект на Riksbank показва, че би било възможно да се приложат лихвени проценти върху цифрова валута на централна банка. Ако трябва да се приложи отрицателен лихвен процент, крайният потребител може да държи символите, но не и отделен ключ, който осигурява достъп до тези символи.

Засега Riksbank се фокусира върху така наречения двустепенен модел, при който тя ще отговаря за емитирането и обратното изкупуване на цифровата валута. В такава рамка така наречените участници, като банки или разплащателни фирми, биха имали пряк контакт с крайния потребител, според Микаел Линдгрен, ръководител технически проекти в Riksbank.

В крайна сметка политиците, а не централните банкери ще решат как ще изглежда бъдещето на парите в Швеция. Законодателите ще преценят дали информацията, получена чрез пилотния проект, ги убеждава, че електронната крона е необходима и ако да, каква форма трябва да има.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 1 седмица
Централната банка на Швеция продължава с пилотния проект за електронна крона

Далече на север, щели да впрягат елените на Дядо Коледа, да въртят колело с генератор на ток - да има за валутата, че иначе ЙОК !!

Още от Новини
Износът на Япония отчете най-силния си ръст от повече от три години