Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Централните банки обединяват усилия за създаване на собствена цифрова валута

Централните банки по света ускориха темпото, с което предприемат стъпки за издаване на свои собствени цифрови валути след опита на Facebook за въвеждане на Либрата

Централните банки обединяват усилия за създаване на собствена цифрова валута

Снимка: Pixabay

Големите централни банки в световен мащаб обмислят възможността за издаване на собствени цифрови валути, заявиха във вторник от Английската централна банка (АЦБ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) на фона на придобиващия все по-големи мащаби дебат относно бъдещето на парите и това кой ги контролира, информира Ройтерс.

Представители на централните банки на Великобритания, еврозоната, Япония, Швеция и Швейцария ще споделят опит в нова работна група, ръководена от бившия служител на ЕЦБ Беноа Кьоре и подпомагана от Банката за международни разплащания.

Банковите регулатори по света ускориха темпото, с което предприемат стъпки за издаване на свои собствени цифрови валути след опита на Facebook за въвеждане на своята валута Либра.

От основните централни банки Китай се превърна в първенец в стремежа да създаде собствени дигитализирани пари, въпреки че оповестените подробности за проекта все още са оскъдни.

Още по темата

„В рамките на групата ще бъдат обсъден икономическият, функционалният и техническият избор на дизайн, включващ трансгранична оперативна съвместимост и ще бъдат споделени знания за нововъзникващите технологии “, се казва в изявление на централните банки.

Дигиталните валути на централните банки или CBDC са традиционни пари, но в цифрова форма, издадени и управлявани от централната банка на дадена държава. За разлика от тях криптовалутите като биткойн се произвеждат чрез решаване на сложни математически пъзели и се управляват от различни онлайн общности вместо от централизирано тяло.

Общият знаменател е, че криптовалутите и CBDC, в различна степен, се основават на блокчейн технологията, цифрова книга, която позволява транзакции да бъдат записвани и достъпни в реално време от множество страни.

Миналата година управителят на Английската централна банка Марк Карни заяви, че американския долар играе „дестабилизиращата“ роля е световната икономика и се обяви за идеята централните банки обединят усилията си и да създадат своя собствена резервна валута.

„Най-доброто решение би било диверсифицирана многополюсна финансова система, нещо, което би могло да бъде осигурено от технологията“, каза Карни.

„Либрата на Facebook може да стане най-разпознаваемата дигитална валута до този момент, но тя се сблъска с множество основни проблеми, които все още не са решени“, добави той.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Банките се готвят за още свръхевтино финансиране от ЕЦБ