IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ запази лихвите без промяна на фона на слабия растеж в региона

От централната банка потвърдиха, че лихвените проценти ще останат на досегашните си нива поне до края на лятото

15:07 | 24.01.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Архив Ройтерс

 

Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение да запази без промяна лихвените проценти в еврозоната, потвърждавайки, че ще останат на сегашните си нива поне до лятото въпреки забавянето на икономическия растеж. Това става ясно от съобщението публикувано на сайта на финансовата институция. 

На днешното си заседание Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и -0,40%. 

Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си равнище най-малко до края на лятото на 2019 г. и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се осигури по-нататъшно устойчиво доближаване на инфлацията до равнища под, но близо до 2% в средносрочен план.

Що се отнася до нестандартните мерки по паричната политика, Управителният съвет възнамерява да продължи да реинвестира в пълен размер погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по програмата за закупуване на активи, в продължителен период от време след датата, на която започне да повишава основните лихвени проценти на ЕЦБ, и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се поддържат благоприятни условия на ликвидност и значителна степен на нерестриктивност на паричната политика.

Понастоящем централната банка продължава да се ангажира да запази досегашните ниски лихвени проценти поне до края на лятото, въпреки че според някои пазарни участници заради последните слаби данни увеличението може да се забави. 

През миналия месец ЕЦБ сложи край на програмата за изкупуване на активи за 2,6 трлн. евро, която имаше за цел да подкрепи растежа. Това бе исторически момент за банката, тъй като така тя приключи кризисната си политика в еврозоната, въпреки че се случва в труден момент за Европа.

От протокола от предишната среща на ЕЦБ стана ясно, че представителите на централната банка са предложили да се преразгледа възможността за предоставяне на евтини заеми на банките през следващите месеци на фона на перспективите пред икономиката на еврозоната. 

Банкерите от ЕЦБ са се обединили около мнението, че снижаването на прогнозите за растежа за 2019 г. само по себе си е признание, че рисковете за перспективите пред икономиката на еврозоната са се увеличили.

Пазарите изместват фокуса си върху очакваното изявление на управителя на Европейската централна банка Марио Драги, като се очаква той да признае за отслабващата инерция на икономиката. 

Малко след обявяване на решението еврото поевтиня с 0,35% спрямо долара до 1,1341 долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
Иван Митев
преди 5 години
"Стимулирането за инфлацията" е съществено зло за стопанството.Защо желаещите инфлация не възстановяват щети от изпълнение на тяхното желание?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
s3
преди 5 години
Браво, добро решение на ЕЦБ. Дано то да помогне за стимулирането на инфлацията и скоро да постигнем паритет с долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
s3
преди 5 години
Браво, добро решение на ЕЦБ. Дано то да помогне за стимулирането на инфлацията и скоро да постигнем паритет с долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още