IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричната активност в САЩ се забавя през ноември с повече от очакваното

В същото време търсенето остава стабилно, докато заетостта в производството нараства до осеммесечен връх

18:50 | 04.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Показателят за фабричната активност в САЩ не успя да отговори на очакванията на анализаторите в края на 2021 г., отразявайки разтеглените във времето срокове за доставка и цените, които противоречат на иначе стабилната картина на търсенето, пише Bloomberg.

Индексът на фабричната активност на Института за управление на доставките (ISM) за декември се понижава до 58,7 пункта, записвайки най-ниското си ниво от януари 2021 г., спрямо 61,1 пункта, отчетени през предходния месец.

Икономисти, анкетирани от Bloomberg очакваха фабричната активност да бъде на ниво от 60 пункта.

Показателите на института за времето за доставка и цените на вече платените материали отчитат спадове до най-ниските си стойности от над година насам.

сащ сащ

Подобрението при сроковете за доставка и по-ниските цени на суровините обикновено отразяват едно по-умерено търсене. Последните спадове обаче показват, че ограниченията в капацитета започват да отшумяват. Това е добър знак за производителите, които продължават да изпитват трудности при покриването на търсенето на фона на глобалния недостиг на материали, предизвикателствата при наемането на нови работници и трудностите в транспорта.

Индексът за търсенето на ISM остава стабилен през декември, което предполага, че производственият сектор продължава да се разширява със стабилни темпове.

Показателят на заетостта нараства до осеммесечен връх, докато индексът на новите поръчки се понижава леко до 60,4 пункта.

„Производственият сектор в САЩ остава в среда, насочена към търсенето и ограничена по отношение на веригите на доставка“, коментира Тимъти Фиоре, председател на Комисията за проучване на производствения бизнес към ISM. „Глобалните проблеми, свързани с пандемията на коронавирус – липса на работници, краткосрочни спирания поради недостига на части, текучество на служители и проблемите с веригите на доставка отвъд граница – продължават да оказват влияние върху производството“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още