Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Франция отчита най-дълбокото икономическо свиване в историята си

Брутният вътрешен продукт на втората по големина икономика на еврозоната се понижава с 13,8%

Франция отчита най-дълбокото икономическо свиване в историята си

Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Френската икономика преживява най-дълбокото икономическо свиване през второто тримесечие на фона на строгите ограничителни мерки срещу коронавируса, които „убиха“ производството, туризма и потребителските разходи в цяла Европа, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на втората по големина икономика на еврозоната се свива с 13,8%, съобщи статистическата агенция Insee в петък, съпътстван от значителен спад на потребителските разходи, търговията и инвестициите. 

Още по темата

Въпреки че понижението все пак не е толкова критично, колкото показваше прогнозата на икономистите - 15,2%, то все пак е най-лошото, откакто започват да се следят икономическите данни преди около 70 години.

Щетите, причинени от вируса по отношение на икономиката, притежават широк обхват, като данните за еврозоната, които се очаква да бъдат публикувани по-късно днес, вероятно ще очертаят свиване на икономиката в размер на 12% през второто тримесечие.

В четвъртък стана ясно, че германската икономика, най-голямата в Европа и четвърта по големина в света, се е сринала през второто тримесечие, спадайки с 10,1% в сравнение с предходните три месеца.

Въпреки мрачната картина за континента, еврото продължава да набира преднина спрямо долара, като за кратко преодоля границата от 1,19 долара за евро. Вероятно това се дължи на резки спад на американския брутен вътрешен продукт, както и на нарастващата загриженост около овладяването на коронавируса в САЩ и политическата несигурност преди президентските избори.

Възстановяването на еврозоната, което вече е в ход, ще бъде подкрепено от стимулите на Европейската централна банка (ЕЦБ), както и от историческа сделка между държавите за обособяване на споделения Фонд за възстановяване. Но заплахата от съкращаване на работните места в региона, както и от евентуална втора вълна на инфекции означава, че скорошното възстановяване на икономическата активност може да бъде преустановено.

Вече съществуват признаци на „завръщане“ на пандемията в някои страни, а Германия сигнализира, че отново започва да отчита ръст в броя на новозаразените. Във Великобритания правителството възстанови някои ограничителни мерки.

След като изразходва приблизително 136 млрд. евро за спешни мерки, френското правителство сега подготвя пакет от стимули в размер на 100 млрд. евро, който ще бъде насочен към индустриалните инвестиции и прехода към екологосъобразна икономика. Целта е икономическата продукция да се върне към нивата отпреди кризата до началото на 2022 г.

Данните от петък показват, че строителният сектор на Франция е засегнат особено силно от блокировките, отчитайки 24-процетен спад на производството през второто тримесечие, след като през първото регистрира 12,8-процентно понижение.

Някои от най-големите работодатели в страната вече обявиха мащабни съкращения на работниците, като автомобилният концерн Renault SA планира да премахне около 14 600 работни места в световен мащаб, а Airbus SE планира да свие работната си сила с 11%.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Турция увеличи цената на финансирането, за да не повишава лихвите