IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика регистрира рекорден тримесечен спад

Частното потребление, инвестициите и износът се сринаха в разгара на пандемията от COVID-19

10:52 | 25.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германските компании и потребители са намалили разходите си рязко по време на ограниченията, свързани с коронавируса, оставяйки икономиката в дълбок спад, от който тя бавно ще се възстанови.

Германската икономика се е свила с рекордните 9,7% на тримесечна база в периода от април до юни. На годишна база през второто тримесечие най-голямата икономика в Европа отчита понижение от 11,3%, показват данните на статистическата служба на Германия.

Данните още свидетелстват, че инвестициите са се сринали със 7,9% през второто тримесечие, а разходите на домакинствата са се понижили с 10,9%. Износът отбелязва свиване от над 20%, предава Bloomberg. г г

Страната регистрира дефицит от 3,2% за шестте месеца до юни. Това е случва за първи път след дълговата криза в Европа през 2013 г.

След второто тримесечие индустриалното производство и продажбите на дребно се върнаха към живот, което предполага, че икономиката постига напредък във възстановяването на загубените позиции. Но компаниите остават скептични по отношение на перспективите, а признаците, че бързият отскок след края на блокадата започва да се забавя се увеличават.

Министърът на финансите Олаф Шолц прогнозира, че брутният вътрешен продукт на страната няма да достигне нивата си преди кризата поне до края на 2021 г. Той предлага удължаване на субсидиите за запазване на работните места с до 24 месеца, за да се предотврати скок на безработицата преди изборите през следващата година. Германската централна банка също призова за търпение.

Компанията за коли под наем Sixt отмени прогнозата си за тази и следващата година поради условията в туристическата индустрия. TUI AG, най-големият туроператор в света, отчете загуба от 1,1 милиарда евро (1,3 милиарда долара) за последното тримесечие. От своя страна германската авиокомпания Lufthansa, която вече съкрати 22 000 работни места и продаде поне 100 самолета, не очаква търсенето да се върне към нормалното си ниво си преди 2024 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Иван Митев
преди 3 години
Германия е при условия на неправилен модел за емисия на евро.Сега дейността на Европейската централна банка (ЕЦБ) подсигурява щети. Германия е жертва на грешката на ЕЦБ. При запазване на неправилния модел за емисия на евро, при мерки за противодействие срещу COVID-19 е с възникване на допълнителни щети.Спасението на Германия от икономическа криза е възможно. За устойчив държавен просперитет в еврозоната е необходим правилен модел за емисия на евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още