Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Германските фабрични поръчки отбелязат най-големия си спад от август насам

Свилото се външно търсене доведе до понижение в производството от близо 7%

Германските фабрични поръчки отбелязат най-големия си спад от август насам

Компаниите са изправени пред безпрецеденти срокове за доставка на ресурси и мнозинството от тях планират да вдигнат цените. Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg

Германските фабрични поръчки бележат спад през октомври, след като търсенето на инвестиционни стоки се е свило, оставяйки икономиката  нестабилна в последните месеци на 2021 г., пише Bloomberg.

Промишлените поръчки намаляват с 6,9% през октомври. За сравнение, през предходния месец е отчетен ръст от 1,3%. Това е най-големият спад във волатилния индекс от август насам и по-лош резултат от прогнозирания от един икономист в анкета на Bloomberg сред 23 експерти.

Още по темата

Фокусираната върху производството германска икономика е ударена заради проблеми при суровините и транспорта, растящия инфлационен натиск и новата вълна на заразени с коронавируса. Тези фактори могат да забавят възстановяването, което все още е под предкризисните нива, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Компаниите са изправени пред безпрецедентни срокове за доставка на суровини и мнозинството от тях планират да вдигнат цените, според Ifo. Индексът за бизнес климата на института бележи спад вече пет последователни месеца.

Поръчките за инвестиционни стоки записват непропорционален спад от почти 11%, предизвикан от свиване на поръчките от извън еврозоната.

„Вторият рязък спад в поръчките за последните 3 месеца допълнително замъгли икономическите перспективи“, посочват от германското икономическо министерство в свое изявление.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Япония все още не планира своя собствена цифрова валута