IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското правителство снижи прогнозата за БВП на страната

Износът на страната е останал без промяна през януари спрямо декември, но вносът е успял да нарасне с 1,5%

12:58 | 11.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германското правителство преразгледа прогнозите си за растеж на най-голямата икономика в Европа през 2019 г. до 0,8%. Това е второ поред снижаване на прогнозите за по-малко от два месеца, съобщава бизнес ежедневникът Handelsblatt, цитиран от Ройтерс. 

“Федералното правителство очаква ръст от 0,8% през 2019 г.“, съобщава вестникът на база документ от Финансовото министерство на страната.

Отслабващата световна икономика, рисковете от ескалиране на търговския конфликт и политическите рискове в Европа като Brexit и финансовата ситуация в Италия са сред причините за забавянето на икономиката, се посочва още в правителствения документ.

През януари германското правителсво понижи очакванията си за растежа за тази година от 1,8% на 1%.

Миналата седмица Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) също ревизира в посока надолу прогнозата си за растежа на Германия от 0,9% на 0,7%.

Междувременно от предварителните данни на Федералната статистическа служба стана ясно, че износът на Германия е останал без промяна през януари спрямо декември на ниво от 108,9 млрд. евро, докато вносът е нараснал с 1,5% до 94,4 млрд. евро. На годишна база германският износ се е увеличил с 1,7%, а вносът с 5%.

Външнотърговският баланс на страната регистрира излишък от 14,5 млрд. евро през януари спрямо 17,2 млрд. евро година по-рано. Според календарните и сезонно-изгладените данни излишъкът през януари е на стойност 18,5 млрд. евро.

През януари тази година Германия е изнесла стоки на стойност 65,3 млрд. евро за държавите членки на Европейския съюз, докато от тях са внесени стоки за 51,7 млрд. евро. В сравнение с януари 2018 г. износът за страните от ЕС е нараснал с 0,6%, докато вносът е скочил с 3,7%.

Износът на стоки за страни извън Европейския съюз (трети страни) възлиза на 43,5 млрд. евро през януари 2019 г., докато вносът от тези страни достига 42,7 млрд. евро. В сравнение с януари 2018 г. износът за трети страни е нараснал с 3,3%, а вносът от тези страни - с 6,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още