IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ си гарантира по-голяма свобода на политиката си за евтините пари

Банката ще купува рискови активи само при необходимост, а не с предварително обявено темпо

10:41 | 19.03.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) представи набор от внимателно изработени политически мерки, целящи да ѝ дадат по-голяма гъвкавост за съживяване на инфлацията, съобщава Bloomberg.

В рамките на тримесечния преглед на своята политика банката определи по-широк, отколкото беше досега, диапазон на движение на доходността по облигациите и промени начина за изкупуване на борсово търгувани фондове (ETF) с годишен темп от около 6 трилиона йени (55 млрд. долара), откривайки по-голям хоризонт за отмяна на пазарните стимули.

Вместо да купува с определено темпо, ЯЦБ заяви, че ще купува ETF само когато е необходимо, като същевременно поддържа таван на годишните покупки от 12 трилиона йени, съобщава Ройтерс.

яцб яцб

„Преценихме, че е необходимо да поддържаме облекчена парична политика в устойчива форма, за да постигнем целта си за инфлация от 2%“, се казва в изявлението на ЯЦБ.

Както се очакваше, банката запази без промяна на ниво от -0,1% краткосрочните лихвени проценти и 0% по 10-годишните облигации в рамките на политиката си за контрол на кривата на доходност (YCC).

В прегледа на своите политически инструменти, обявен в петък, ЯЦБ заяви, че ще позволи дългосрочните ставки да се движат нагоре и надолу с 0,25% около целта си, вместо с 0,2%. Банката увери, че краткосрочният приоритет е да се поддържат ниски разходите за заеми, за да се стабилизира икономиката, засегната от пандемията с COVID-19.

„Това е много малка промяна. Разликата между 0,25% и 0,2% е доста малка“, каза Масааки Кано, главен икономист в Sony Financial Holdings в Токио. „Трябва да извървим дълъг път, преди дори да се приближим до 2% инфлация“, добави той.

През декември ЯЦБ представи план за преглед на своите инструменти през март, за да ги направи „по-устойчиви и ефективни“, тъй като пандемията с COVID-19 принуди страната да продължи усилията за стимулиране на растежа и инфлацията с масивна парична подкрепа.

В отговор на опасенията, че огромното изкупуване изкривява цените, ЯЦБ заяви, че ще купува ETF-и само когато пазарите се дестабилизират и ще ограничат купуването до тези, свързани с TOPIX. Понастоящем тя бе насочена както към ETF, обвързани с TOPIX, така и към Nikkei.

Решението на банката доведе до спад с 1,6% на Nikkei, а Topix тласна до нов 30-годишен връх. Доходността по 10-годишните японски държавни облигации се повиши с 1,5 базисни пункта до 0,115% след съобщението.

Много от промените дават на ЯЦБ по-голям обхват да купува по-малко активи и може да се разглежда като намаляване на стимулите, но централната банка се опита да характеризира промените като подобряване на ефективността и устойчивостта на своите мерки в дългосрочен план.

Банката също така се опита да покаже готовността си да добави стимули, ако е необходимо, като предложи стимули за кредитиране, които биха се увеличили, ако намали лихвените проценти, посочва Bloomberg.

Предизвикателството за ЯЦБ би било да убеди пазарите, че като направи своята политическа рамка устойчива, в крайна сметка може да повиши инфлацията до целта от 2%.

Основните потребителски цени в Япония се понижиха с 0,4% през февруари спрямо година по-рано, показват данните в петък, намалявайки с по-бавни темпове от януари, но въпреки това оставайки далеч от целта на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още