IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ засилва стимулите с обещание за безгранични покупки на облигации

Банката увеличи обхвата си за закупуване на корпоративни облигации и търговски книжа до 20 трлн. йени

10:49 | 27.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителят на Японската централна банка Харухико Курода. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Управителят на Японската централна банка Харухико Курода. Снимка: Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) заяви, че ще закупи толкова държавни облигации, колкото е необходимо, и ще засили покупките на корпоративен дълг, добавяйки допълнителни стимули, след като правителството на премиера Шиндзо Абе обяви общонационално извънредно положение заради коронавируса.

Извънредните мерки доведоха до прекратяване на дейността на редица представители на бизнеса, което повиши необходимостта от финансова подкрепа, съобщава Bloomberg.

Загърбвайки насоките за увеличаване на държавния дълг с около 80 трлн. йени (743 млрд. долара) годишно, ЯЦБ вече няма ограничения за покупките в момент, когато правителството планира да емитира нови облигации за финансиране на рекордно големите стимули.

"Правителството и ЯЦБ наистина засилват политическата координация", заяви японският министър на икономиката Ясутоши Нишимура, цитиран от Bloomberg.

Пазарната реакция беше смесена. Токийският индекс на сините чипове Nikkei завърши сесията с ръст от 2,7%. Японската валута поскъпна спрямо долара до 107,18 йени за долар. 

Банката беше изложена на засилващ се натиск да разшири безпрецедентните парични стимули, тъй като разпространението на COVID-19 продължава да хвърля сянка върху нормалната активност на световната икономика. ЯЦБ вероятно също вижда нуждата от предприемане на  допълнителни действия, като се очаква по време на заседанията през тази седмица Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка (ЕЦБ) също да гласуват допълнителна подкрепа за икономиката.

И все пак остава под въпрос как решението от днес ще промени действително покупките на облигации на ЯЦБ, тъй като през последните години темпът на закупуване на централната банка остава далеч от това ниво. Настоящата програма за контрол на кривата на доходността не изисква увеличаване на покупките, докато доходността по 10-годишните облигации остава около нулата, така че премахването на числена цел добавя гъвкавост за закупуване на повече облигации в краткосрочен и по-малко в дългосрочен план.

яцб яцб

Подпомагане на бизнеса

ЯЦБ увеличи обхвата си за закупуване на корпоративни облигации и търговски книжа до 20 трлн. йени. Това действие е насочено към облекчаване на финансовите условия за компаниите от цялата икономика, тъй като извънредните мерки по света засегнаха сериозно търсенето навсякъде.

Банката също така разшири достъпа до своята програма за спешни кредити до по-широк кръг от банки. Според прогнозата на ЯЦБ нивото на инфлацията в страната ще бъде на ниво от минус 0,7% за 12-те месеца до март 2021 г.

С допълнителните мерки, фокусирани до голяма степен върху подпомагане на компаниите, търсещи финансиране, банката запази краткосрочните и дългосрочните си лихвени цели без промяна. Връщането към относителна стабилност на фондовите пазари и намалената загриженост относно възможността за рязко поскъпване на йената предоставиха на ЯЦБ известно спокойствие, за да остави основните си лостове за лихвената политика недокоснати.

Координация на политиките

Допълнителните мерки, обявени от гуверньора на ЯЦБ Харухико Курода, показват по-добрата координация на фискално-паричната политика, след като премиерът Шиндзо Абе представи стимули за над 1 трлн. долара по-рано този месец и съпътстващ план за емитиране на повече облигации.

В своя тримесечен доклад относно икономическите прогнози ЯЦБ значително намали перспективите до март 2023 г., посочвайки, че очаква свиване до 5% през настоящата фискална година. Банката прогнозира, че инфлацията ще бъде на ниво от едва 0,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още