IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва ли краят на лесните пари?

ЕЦБ е крайно закъсняла за крути мерки от монетарна гледна точка, посочи Иво Коларов, консултант във FactSet

22:46 | 08.06.22 г.
Идва ли краят на лесните пари?

Време е за края на ерата на лесните пари, но политическата класа трудно може да си позволи пазарите да тръгнат рязко надолу. Това мнение изрази Иво Коларов, консултант във FactSet, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира каква среда за финансовите пазари ще създаде ограничаването на ликвидността в икономиката и увеличението на лихвените проценти, както и кои активи ще бъдат печеливши и губещи в тази среда.

„За да затегне политиката си, Федералният резерв трябва малко по малко да спре да подпомага различните пазарни участници чрез директни покупки на пазара", посочи той. „Фед успяваше да внесе огромна ликвидност в системата чрез покупки на репо. Тава трябва да спре, за да може вдиганията на лихвените проценти да бъдат подкрепени, не само чрез нормативното вдигане, но и чрез реално намаляване на ликвидността в системата“, коментира гостът.

Според Коларов, за да изпълни това, за което от години се търси политическа воля , Фед трябва да намали баланса си. 

Той обаче е скептичен, че това ще се случи. „В моменти като този държавата, нуждаейки се от огромно финансиране на дефицита си, не може да си позволи неограничено вдигане на лихвените проценти", посочи експертът.

Иво Коларов очаква, че както винаги всичко в света на централните банки от финансовата криза насам ще се случва постепенно, с малки стъпки, докато нещо не се пропука. „В момента, в който се пропука, или ще се паузира, както през 2018 г., или ще се даде назад. Проблемът сега е, че заради инфлацията трудно може да се даде назад, а освен това няма накъде. Това, което имаме като парадигма в момента, е много по-различно от ситуацията през 2018 година“, категоричен е консултантът.

Според него Европейската централна банка е силно закъсняла за каквито и да било сериозни действия и то не поради липсата на внимание, а заради липсата на каквато и да било политическа воля да се вземат малко по-крути мерки от монетарна гледна точка. Причината според него е, че това ще засегне страни като Испания, Португалия и Италия, които  в момента разчитат повече от всякога на дългово финансиране.

„Новият дълг ще стане по-скъп и по-труден за пласиране. Дори и България имаше проблем с пласирането, когато се опита по-агресивно да ценообразува“, подчерта Коларов и напомни, че в ситуация на висока инфлация тези активи са по-малко привлекателни за инвеститорите, а за да  бъдат компенсирани, трябва и при тях да се качат лихвите.

Той е убеден, че докато Европейската централна банка упорства, това трудно ще се случи.

Възстанови ли се апетитът на инвеститорите след Covid пандемията? Надценен ли е американският пазар? Докога ще растат  цените на недвижимите имоти? Как се представят активите по време на затягане на паричните политики? Как оценяват риска инвеститорите и какви са стратегиите им за преодоляването му?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате  тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още