IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще надделеят ли ястребите в ЕЦБ по пътя на паричното затягане?

Тази седмица може да стане ясно постигнали ли са централните банкери от ЕЦБ консенсус за темпа и размера на лихвените повишения

09:51 | 06.06.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) се подготвя да затегне паричната си политика, присъединявайки се към световната тенденция за повишаване на лихвите, от която редица големи централни банки - в т.ч. Федералният резерв на САЩ и Английската централна банка (АЦБ) - вече са част. Въпросът, който остава с отворен отговор, е доколко ястребите* в ЕЦБ ще надделеят над гълъбите.

В последните си изказвания редица представители на банката, в т.ч. гуверньорът Кристин Лагард, предупредиха, че е възможно лихвите да бъдат повишени през юли. Различията обаче се проявиха по отношение на темпа, с който трябва да се движи банката, за да настигне другите регулатори, вече започнали серия от лихвени повишения.

По-рано миналата седмица членът на УС на ЕЦБ Франсоа Вилроа дьо Гало посочи, че инфлацията, която е "не само твърде висока, но и твърде широкоразпространена", изисква нормализиране на паричната политика, а не затягане.

По-смекчен тон предприе и главният икономист на финансовата институция Филип Лейн, който повтори позицията на гуверньора Лагард за постепенен и умерен подход към паричната политика.

"Нормализирането на паричната политика ще е постепенно, а увеличенията от 25 базисни пункта (б.п.) са еталонния темп за това", посочи миналия понеделник Лейн.

"Нормализирането има естествен фокус върху ходове в размер на 25 б.п., следователно увеличения в този размер през юли и септември са еталонния темп. Всяка дискусия за други ходове ще защити по-силни действия от тези през юли и септември", допълни икономистът.

Според гуверньора на Австрийската централна банка и член на УС на ЕЦБ Роберт Холцман обаче скорошните данни за инфлацията в еврозоната подкрепят необходимостта от повишение на лихвите в размер на 50 б.п.

 

 

 

 

 

Холцман, добре познат като ястреб сред редиците на ЕЦБ , заяви, че липсата на "решително действие" сега ще доведе до риска инфлационните очаквания да излязат извън контрол и да наложат по-резки действия по-късно, които може да доведат до рецесия.

"Увеличение от 50 б.п. ще изпрати необходимия ясен сигнал, че ЕЦБ е сериозна относно борбата с инфлацията", каза Холцман.

Очакванията са пресконференцията след заседанието на ЕЦБ този четвъртък да хвърли светлина постигнат ли е консенсус между централните банкери, или те ще имат още един месец, в който да решат с какъв темп да се движат.

"Мнозинството от УС изглежда, че подкрепя по-малко увеличение, но пазарните участници ще следят внимателно коментарите след заседанието на ЕЦБ на 9 юни за сигнали, че ястребите отново взимат превес", пишат Дейвид Пауъл и Джейми Ръш, цитирани от Bloomberg.

Опасенията на инвеститорите за допълнителни тежести от страна на по-строгата парична политика върху икономиката, която вече е засегната от война и пандемия, могат да предизвикат нови колебания на фондовите пазари.

„Пренареждането на света е в разгара си", обобщава пред германския Handelsblatt Мартин Люк, главен инвестиционен стратег за Германия, Австрия и Източна Европа в най-големия световен мениджър на активи Blackrock. Ето защо „инвеститорите в акции се нуждаят от устойчивост, ако се надяват на връщане към старите върхове".

Всичко друго, освен ясен път от страна на Лагард, вероятно ще доведе до нова несигурност сред инвеститорите: „След като преди малко повече от половин година президентът на ЕЦБ Кристин Лагард смяташе повишението на основните лихвени проценти през 2022 г. за много малко вероятно, сега тя е на прага на първото повишение", коментира Робърт Грайл, главен инвестиционен стратег в Bank Merck Finck.

Затова той очаква „на заседанието в четвъртък преди всичко да бъде обявено изтичането на нетните покупки на облигации на 30 юни". Според него това ще „разчисти пътя за първото от 2011 г. насам повишение на лихвения процент на ЕЦБ на 21 юли.

Много анализатори очакват централните банкери да приключат с програмата за изкупуване на облигации в четвъртък и да дадат сигнал за първото повишение на лихвите през юли. Те очакват ЕЦБ първо да повиши отрицателната депозитна лихва за парите, които банките съхраняват в централната банка, от сегашните -0,5% до нула, преди да повиши основния лихвен процент от сегашната нула. Въпреки това степента на повишаване на лихвения процент е спорна - поради по-нататъшното нарастване на инфлацията.

Експертите обсъждат възможно голямо увеличение на лихвите от страна на ЕЦБ

„С оглед на продължаващия инфлационен натиск участниците на финансовите пазари обсъждат до каква степен ЕЦБ би могла да последва Федералния резерв и да повиши основния лихвен процент с 50 базисни точки", пише в коментар Биргит Хенселер от DZ Bank.

Влиятелният главен икономист на ЕЦБ Филип Лейн обаче се обяви против увеличение на лихвения процент с 0,5 процентни пункта (50 базисни пункта) през юли. „Нормализацията естествено предполага стъпки от 25 базисни пункта, така че увеличението с 25 базисни пункта на срещите през юли и септември е ориентир", каза Лейн.

За периода от 1999 г. до днес ЕЦБ е повишила основния лихвен процент общо 18 пъти. Хенселер подчертава, че само в два от тези случаи е имало налице големи увеличения на лихвените проценти с по 50 базисни пункта. Затова тя очаква „малки" повишения през следващите месеци.

Очакват се по-нататъшни стъпки по отношение на лихвените проценти в САЩ

Председателят на Фед Джером Пауъл вече даде сигнал за това. Сега стратези като Дирк Членч от LBBW очакват основният лихвен процент в САЩ да бъде между 2,75 и 3% в края на годината. Най-важните американски облигации вече реагираха значително. От началото на годината цените им са спаднали значително, а доходностите им са се увеличили значително. Доходността на най-важните щатски облигации, десетгодишните, се е увеличила приблизително два пъти до 2,94%.

Силните данни за пазара на труда в петък потвърдиха смелия курс на Фед към затягане на политиката: През май на неселскостопанския пазар на труда в САЩ са разкрити 390 000 нови работни места, което е изненадващо висок брой, съобщи правителството във Вашингтон в петък. Икономистите, анкетирани от агенция Ройтерс, очакваха само 325 000. Освен това заплатите са се повишили значително.

Силните данни за пазара на труда доведоха до рязко понижение на водещите американски борсови индекси в петък, което постави началото на негативна търговска седмица в международен план. Широкият индекс S&P500 загуби 1,6% в петък, докато технологичният Nasdaq 100 падна с 2,7%. Индексите завършиха седмицата с понижение от един процент.

Настроенията на европейските фондови пазари също се помрачиха. Дневните и седмичните резултати на германския водещ индекс Dax и на водещия индекс на еврозоната Euro Stoxx 50 също бяха отрицателни.

След края на търговията в петък Deutsche Börse обяви новия състав на семейството на Dax след редовния преглед на индексите. Компанията за здравни грижи Beiersdorf сега ще се върне във водещия индекс. На тя измества компанията за доставка на храна Delivery Hero.

Пазарите на акции в период на преоценка

Изводът е, че според стратезите фондовите пазари са в процес на преоценка. „Едва ли ще има завръщане към статуквото, т.е. към състоянието на глобализацията преди пандемията", казва Люк от Blackrock: заради войната, променената роля на Източна Азия, но също така и най-вече заради централните банки.

Свен Щрайбел, анализатор в DZ Bank, също описва повтарящите се значителни корекции, особено при чувствителните към лихвите технологични акции, „не като технологичен срив, а като преоценка". Като използва за пример САЩ, той обяснява: Обратът в лихвените проценти в САЩ е изпитание за целия фондов пазар, особено за технологичния сектор в САЩ. Въпреки че все още се търсят „нови сигурни убежища" във времена на ниски лихвени проценти и глобални икономически рискове, премията за оценките на американските технологични компании сега се поставя под въпрос на фона на нарастващата доходност на облигациите и опасенията от рецесия в САЩ.

На фона на настоящата волатилност американските технологични акции са водещи в спада на цените. От началото на годината Nasdaq100 е загубил почти една четвърт, докато при S&P500 този спад е почти 14%.

От една страна, това влошава условията за финансиране на дружествата, което в много случаи натоварва печалбите им, които често са много отдалечени в бъдеще. Освен това повторното повишаване на доходността на облигациите означава „реални инвестиционни алтернативи за капиталовите инвестиции", казва Щрайбел. Въпреки това той смята за привлекателни в средносрочен план най-вече технологичните акции на компании, които са печеливши.

Тази седмица предстои да стане ясно и как се е представила европейската икономика през първото тримесечие на годината - данни, които допълнително може да увеличат натиска върху европейския регулатор.

Освен това се очаква информация за продажбите на дребно, бизнес и потребителските нагласи, а в петък - и за инфлацията в различните точки на света.

Други важни решения на централни банки в следващите дни се очакват и от Руската централна банка, тази на Австралия и на Индия. Прогнозите са ведомството на Елвира Набиулина да предприеме още едно лихвено понижениедокато централната банка на Индия може да завиши лихвите.

Ето какво конкретно ще следим в следващите дни:

Понеделник ще започне с данни от Хонконг и Китай, където ще бъде публикуван индексът на мениджърите по поръчките (PMI). Гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода ще направи изказване. В Европа и по-конкретно в Испания ще стане ясно влошило ли се е потребителското доверие.

Във вторник ще стане ясно свили ли са домакинствата в Япония своите разходи през април. От Азиатско-Тихоокеанския регион се очаква още и решение на Австралийската централна банка за лихвения процент. Основните данни ще дойдат от Великобритания, където статистиката ще покаже с колко се е покачила цената на жилищата, както и  какво е било равнището на PMI индекса през май. По-късно през деня САЩ ще публикуват данни за търговския си баланс през април, заедно с Канада, където се очаква и PMI индексът за май месец.

В средата на седмицата ще стане ясно нараснал ли е брутният вътрешен продукт (БВП) на Южна Корея и на Япония през първото тримесечие, докато Индийската централна банка ще вземе решение за размера на лихвения процент. Данни за БВП се очакват още в района на Европа, където ще бъде публикувана и информация за заетостта през първото тримесечие на годината. Статистика за пазара на труда се очаква и в Швейцария, докато във Франция ще стане ясно какъв е бил износът на страната през април. Данните ще покажат още свили ли са се  продажбите на дребно в Италия през същия месец и нараснало ли е промишленото производство в Германия през периода. В САЩ ще бъдат публикувани традиционните данни за резервите на петрол. В Русия ще стане ясно с колко се е ускорила потребителската инфлация през май.

В четвъртък данните ще покажат нараснала ли е безработицата в Южна Корея през май, докато в съседен Китай ще бъде публикувана статистиката за търговския баланс на страната през същия месец. Вниманието на инвеститорите обаче ще бъде грабнато от заседанието на ЕЦБ, което ще се състои по-късно през деня, последвано от пресконференция на банката. В САЩ се очакват традиционните данни за молбите за помощи при безработица. В Канада гуверньорът на централната банка Тиф Маклем и заместникът му Каролин Роджърс ще направят изказване.

Последният ден от седмицата ще е фокусиран върху инфлацията, данни за която се очакват в Япония, където ще стане ясно с колко са нараснали производствените цени, в Китай, където ще има данни за потребителските и производствените цени, и в САЩ и Испания, където се очаква статистика за потребителската инфлация през май. Същия ден Руската централна банка ще вземе решение за паричната си политика, като се очаква и пресконференция след заседанието на регулатора. Гуверньорът на Германската централна банка (Бундесбанк) Йоахим Нагел ще направи изказване, заедно със заместник-управителят на Клаудия Бух.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
potentielle_energie
преди 1 година
Не се гаси туй, що не гасне! Лучата, що я днес гасите,: тя на вулкан ще да порасне! Поради силната си експресивност, тази фраза е добила самостоятелна употреба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Хората имат нужда от твърдо приземяване и лихвите с вдигането си ще го постигнат .Колкото до кредитите ,отиди и си ги набутай до гърлото щом си им фен но не давай насоки за масата от обществото .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Karo
преди 1 година
ЕЦб не бива да се подвежда по действията на ФЕД. ИНфлация има, вярно е, и тя не е преходна, а ще остане тук за много време, то и евротата ги печтахме много време, просто инерцията е огромна заради големия обем. Но това не означава, че трябва да вдигаме лихвите, хората нямат нужда от високи лихви, а от евтини кредити с които да ги наводняваме. Те все така ще си обичат еврото, макар и без почти никакво покритие, защото инерцията е голяма работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още