IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ястребите в ЕЦБ все още подкрепят по-голямо лихвено увеличение през юли

Повишение на лихвите от 50 базисни пункта ще покаже, че ЕЦБ е сериозна относно борбата с инфлацията, каза Роберт Холцман

13:13 | 01.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ястребите* в Европейската централна банка (ЕЦБ) все още подкрепят по-голямо лихвено увеличение, въпреки че в последните си изказвания гуверньорът Кристин Лагард многократно наблегна на умерения подход в нормализирането на паричната политика на ЕЦБ.

Скорошните данни за инфлацията в еврозоната подкрепят необходимостта ЕЦБ да повиши лихвите с 50 базисни пункта (б.п.) през юли. Такова мнение изрази гуверньорът на Австрийската централна банка и член на УС на ЕЦБ Роберт Холцман, цитиран от Bloomberg.

ЕЦБ ЕЦБ

Холцман, добре познат като ястреб сред редиците на ЕЦБ , заяви, че липсата на "решително действие" сега ще доведе до риска инфлационните очаквания да излязат извън контрол и да наложат по-резки действия по-късно, които може да доведат до рецесия.

"Увеличение от 50 б.п. ще изпрати необходимия ясен сигнал, че ЕЦБ е сериозна относно борбата с инфлацията", каза Холцман в коментарен имейл, изпратен до медията. "Ясен сигнал относно лихвите ще подкрепи и обменния курс на еврото - поевтинялото евро не помага на фона на инфлацията", допълни банкерът.

Въпреки че Холцман не е единственият член в Управителния съвет на банката, който подкрепя по-агресивно затягане на паричната политика, в началото на седмицата главният икономист на банката Филип Лейн заяви, че лихвените повишения от 25 б.п. са "еталон" за постепенното нормализиране на политиката, с което подкрепи вече приетия тон от гуверньора Кристин Лагард за умерен подход.

"Нормализирането има естествен фокус върху ходове в размер на 25 б.п., следователно увеличения в този размер през юли и септември са еталонния темп", посочи Лейн в интервю за испанския вестник Cinco Días, публикувано в понеделник.

"Всяка дискусия за други ходове ще защити по-силни действия от тези през юли и септември", допълни икономистът.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още