IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дьо Гало: Инфлацията изисква нормализиране, не затягане на паричната политика

Гуверньорът на Френската централна банка и член на УС на ЕЦБ също подкрепи постепенното нормализиране на паричната политика

12:37 | 02.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията не само, че е твърде висока, но е и твърде широкоразпространена. Това изисква нормализиране на паричната политика - казвам нормализиране, а не затягане. Това заяви членът на УС на Европейската централна банка (ЕЦБ) Франсоа Вилроа дьо Гало, цитиран от Bloomberg.

В своя реч по време на икономическа конференция в Париж Дьо Гало посочи, че дори измерителят на основната инфлация - който не обхваща цените на храните и енергията - е над целта на ЕЦБ от 2%, достигайки 3,8% през май.

Той каза, че заседанието на ЕЦБ следващата седмица ще бъде "решаващо" за реакцията на банката към инфлацията.

Дьо Гало, който е и гуверньор на Френската централна банка, не коментира повече темата за паричната политика на ЕЦБ на фона на предстоящото ѝ заседание следващата седмица, което приключва на 9 юни.

Предишните изказвания на гуверньора Кристин Лагард намекнаха за прекратяване на покупките на нетни активи, последвано от увеличения на лихвата в размер на 25 базисни пункта през юли и септември.

Вилроа говори с подобен тон в четвъртък, когато посочи, че процесът по нормализиране "трябва да е постепенен, но решителен", въпреки че ястребите* в ЕЦБ апелираха за по-агресивно затягане на паричната политика.

Ден по-рано гуверньорът на Австрийската централна банка и член на УС на ЕЦБ Роберт Холцман посочи, че скорошните данни за инфлацията в еврозоната подкрепят необходимостта ЕЦБ да повиши лихвите с 50 базисни пункта (б.п.) през юли.

"Увеличение от 50 б.п. ще изпрати необходимия ясен сигнал, че ЕЦБ е сериозна относно борбата с инфлацията", каза Холцман в сряда. "Ясен сигнал относно лихвите ще подкрепи и обменния курс на еврото - поевтинялото евро не помага на фона на инфлацията", допълни банкерът.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още