IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата активност в еврозоната отбелязва сподавено подобрение през юни

Първото четене на общия индекс на мениджърите по поръчките за юни показва, че той е на ниво от 52,1 пункта – малко над очакванията

13:17 | 21.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономическата активност в еврозоната отбелязва подобрение през юни, въпреки че производството остава потиснато през месеца. Остава и тенденцията за несигурност по отношение на прогнозите, съобщава Bloomberg.

Първото четене на общия индекс на мениджърите по поръчките (PMI) за юни показва, че той е на ниво от 52,1 пункта – малко над очакванията на икономистите, като това представлява и подобрение спрямо последното четене за май от 51,8 пункта.

Данните показват, че се очаква ръст от 0,2% през второто тримесечие, който също е подобрение спрямо първото, но все пак представянето остава по-слабо. Основен двигател на растежа е секторът на услугите, като промишлеността продължава да отслабва. Настроенията се влошават и в двата сектора.

PMI PMI

Индексът на мениджърите по поръчките в промишлеността спада до 47,8 пункта – минимален ръст спрямо 47,7 пункта през май, като въпреки това изостава от пазарния консенсус за 48 пункта. Това е и петият пореден месец на свиване на активността, като новите поръчки продължават да отслабват с един от най-бързите темпове през последните пет години, съобщава tradingeconomics.com.

И макар представянето на Германия и Франция да се подобрява, запазват се нарастващите тревоги, че останалата част от региона се насочва към стагнация. Поръчките за износ отчитат спад през този месец, а инфлационният натиск отслабва.

„Притесненията за по-слабия икономически растеж у дома и на пазарите за износ, нарастващите геополитически рискове и търговските войни продължават да доминират общата картина и да обезсърчават разходите на бизнеса, инвестициите и настроенията“, посочва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист на IHS Markit. „Темпът на разрастване ще продължи да бъде ограничен от несигурността избягването на риска“, допълва той.

По-рано управителят на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че допълнителни стимули ще бъдат необходими „при липса на каквото и да е било подобрение“ на прогнозите за растежа и инфлацията. Според представители на ЕЦБ намаляване на лихвите ще е първата предприета стъпка, ако това бъде необходимо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още