IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Австралия нарасна над очакванията

През четвъртото тримесечие на 2013 г. брутният вътрешен продукт на страната се покачи с 0,8% на тримесечна и с 2,8% на годишна база

09:10 | 05.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономиката на Австралия нарасна над очакванията

Покачването на брутния вътрешен продукт на Австралия се отрази положително на австралийския долар, но според анализаторите все още не може да се говори за устойчиво възстановяване, предава CNBC.

Дванадесетата най-голяма икономика в света нарасна с 0,8% през четвъртото тримесечие на 2013 г. Очакванията бяха за ръст от 0,6%. На годишна база БВП на Австралия се увеличава с 2,8 на сто, което е повече от отчетения прираст от 2,3% на годишна база през третото тримесечие. Отбелязаното ускорение е обичайното, което страната постига в последните години.

Подобрението на показателя се дължи на износа на суровини и вътрешното потребление, а заради свитите инвестиционни разходи на компаниите едва ли ще се наблюдава по-бърз икономически ръст.

Добрите новини се отразиха положително и на местната валута. Австралийският долар премина психологическата граница от 90 цента за един долар, въпреки че в ранната търговия в Азия курсът на националните пари се върна до 0,8957 цента.

Графика: Investing.com

Австралия се различава от другите западни икономики, тъй като в последните няколко десетилетия добивната промишленост поддържаше икономическия растеж висок. Въпреки това изглежда, че активността в сектора се забавя, а Централната банка на Австралия бе принудена да понижи лихвите осем пъти от 2011 г. насам с цел да стимулира другите сектори на икономиката. Отслабването на икономиките както на Китай, така и на други основни търговски партньори на Австралия, също изигра своята роля.

Редица анализатори се съмняват дали позитивният тренд по отношение на БВП през последното тримесечие на миналата година се дължи на стратегията на правителството. Властите предприеха курс на икономически растеж, базиран на другите сектори от икономиката, а не както досега – прирастът на БВП да се дължи основно на добивната промишленост.

През последните три месеца на 2013 г. разходите на домакинствата се покачиха с 0,8%. Общото бруто образуване на основен капитал – показател, който включва инвестициите на домакинствата, предприятията и правителството – през четвъртото тримесечие се свива с 1,2% на тримесечна и с 2,4% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още