IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ най-вероятно ще пропусне прогнозата на Тръмп за 2019 г.

Средната оценка на икономистите за растеж за миналата година достига 2,5%, което е по-малко от заветната цел за 3%-но нарастване

10:24 | 30.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Очаква се икономиката на САЩ да регистрира умерен темп на растеж през четвъртото тримесечие на 2019 г., като вероятно отново няма да успее да постигне целта на администрацията на президента Доналд Тръмп за 3-процентен ръст за годината заради свиващите се бизнес инвестиции на фона на търговските сътресения между Вашингтон и Пекин, съобщава Ройтерс.

Прегледът на Министерството на търговията на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ вероятно ще покаже, че трите намаления на лихвите, извършени от Федералния резерв в рамките на миналата година, са помогнали да се запази за повече време най-дългото нарастване на икономиката в историята на Щатите, навлизащо в своята 11-та година.

Икономическият растеж обаче се забавя, тъй като стимулите на Белия дом избледняват на фона на огромните данъчни редукции, въведени през 2018 г. от републиканците, въпреки надеждите на Тръмп, че тези мерки ще ускорят растежа отвъд 3-те процента.



Новината е предшествана от заседанието на Комитета по паричната политика към Фед в сряда (29 януари), на което централната банка реши да продължи да купува краткосрочни държавни ценни книжа на стойност 60 млрд. долара годишно до април. Управителят на Фед Джером Пауъл заяви след края на заседанието, че регулаторът очаква „умереният икономически растеж да продължи“, но също така сигнализира за някои рискове, включително продължаващото разрастване на мащабите на коронавируса извън рамките на Китай.

18-месечната търговска война на администрацията на Тръмп с Китай възобнови опасенията от рецесия. Въпреки че икономическите перспективи се подобриха с подписването на споразумението от първа фаза, икономистите не виждат някакъв положителен икономически тласък, тъй като американските мита остават в сила за вносните китайски стоки на стойност 360 млрд. долара.

„Икономиката очевидно се забавя, но не се насочва към рецесия“, смята Райън Суит, старши икономист в Moody's Analytics.

БВП на САЩ се очаква да е нараснал през четвъртото тримесечие с 2,1% на годишна основа, тъй като по-малките разходи по заеми са насърчили покупките на моторни превозни средства, къщи и други по-големи артикули, сочи проучване на Ройтерс. В същото време по-малките разходи за внос и увеличените държавни такива поддържат темпа на растеж сходен с този от третото тримесечие.

Прогнозата обаче е направена, преди да бъдат публикувани данните от сряда, които показаха рязко увеличаване на търговския дефицит през декември до 68,3 млрд. долара.

Тези стойности подтикнаха някои икономисти да понижат оценката си за растеж на БВП за четвъртото тримесечие  до 1,4%. Прогнозите за растеж за 2019 г. достигат средна стойност от 2,5%, което е по-малко от записания през 2018 г. ръст от 2,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още