IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед ще продължи с покупките на облигации до април*

Ръководството на Фед посочва, че настоящата му позиция по паричната политика подкрепя завръщането на инфлацията към целта на банката от 2%

21:52 | 29.01.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Федералният резерв (Фед) на САЩ възнамерява да продължи да купува краткосрочни държавни облигации на стойност 60 млрд. долара месечно до април. Това заяви управителят на банката Джером Пауъл по време на пресконференцията си след заседанието на Комитета по парична политика (FOMC) в сряда. „Очакваме резервите да достигнат достатъчно ниво през второто тримесечие", каза Пауъл.

За разлика от ерата след финансовата криза, сега Фед не иска да засили икономиката със своите покупки на облигации. По онова време тя купуваше предимно дългосрочни облигации, за да понижи дългосрочните лихви и по този начин да подкрепи растежа. За настоящите покупки обаче американската централна банка подчертава, че те са чисто технически, за да се избегнат ликвидни затруднения на паричния пазар.

Въпреки различните обосновки доста от инвеститорите все още вярват, че със своите покупки Фед подкрепя растежа и американския фондов пазар. Ето защо пазарите следват много отблизо решенията на Фед и изказванията на Пауъл.

„Докато пазарът като цяло приветства старта на дадена програма за закупуване на ценни книжа на централна банка, излизането винаги е трудно. Ето защо ситуацията ще трябва да се следи отблизо“, казва пред германския Handelsblatt Франк Диксмиер от Allianz Global Investors. Пауъл сигнализира в сряда, че Фед планира да прекрати покупките през второто тримесечие. Операциите ще бъдат постепенно прекратени.

По-рано днес Фед очаквано остави без промяна основната си лихва и продължи да изпраща сигнал, че ще запази политиката си за известно време на фона на навлизането на страната в новата година.

Целевият диапазон за лихвата по федералните фондове на Фед остава от 1,5% до 1,75% и е „подходящ, за да подкрепя устойчивата експанзия на икономическата активност“, съобщиха от Федералната комисия за отворените пазари, цитирани от Bloomberg.

Както през декември, решението във FOMC е било единодушно. То е подкрепено от всичките десет члена. През октомври, когато за последен път Фед намали лихвите, имаше два гласа „против“. Решението до голяма степен се очакваше от анализаторите.

Ръководството на Фед също така посочва, че настоящата му позиция по паричната политика подкрепя завръщането на инфлацията към целта на банката от 2%. Това е промяна в езика на банкерите, според които преди това политиката подкрепяше инфлация „близо“ до тази стойност.

Банката също така увеличи с 5 базисни пункта лихвата по свръхрезервите до 1,6% - техническа корекция, чиято цел е да запази основната лихва в желания диапазон. Увеличение в същия размер имаше и при овърнайт репо лихвата, която вече е 1,5%.

В допълнение от Федералната комисия за отворените пазари понижиха и оценката си за разходите на домакинствата, които растат с „умерен“ темп, вместо досегашният „силен“. От ръководството на банката също така повториха, че икономическата активност в страната също отбелязва „умерен“ ръст на фона на стабилни условия на трудовия пазар.

Срещата на комисията се състоя на фона на епидемията от смъртоносен коронавирус в Китай, която натежа върху икономиката на страната, и създава риск за глобалния растеж. Ръководството на банката също стана отново обект на атака от страна на президента Доналд Тръмп, който се цели във втори мандат на изборите през ноември. В туит от вторник той за пореден път призова Фед да намали лихвените проценти.

Управителят на Фед Джером Пауъл заяви, че по всяка вероятност епидемията ще засегне китайската икономика, като не е изключено ефектът да се разпространи. Според него обаче все още е прекалено рано да се каже какви точно ще бъдат последствията.

„Много внимателно следим ситуацията“, заяви той по време на пресконференция след решението на банката. „Със сигурност ще има последствия най-малкото в краткосрочен план за китайското производство“, допълни той.

Въпреки това гуверньорът посочи, че налице са признаци за стабилизиране на глобалния растеж, въпреки че несигурността се запазва.

Днешното решение на комисията бе второ поред, взето с единодушие.

След като намалиха лихвите три пъти през 2019 г., банкерите заявиха, че тяхната политика в момента подкрепя икономическото представяне на страната въпреки сътресенията на търговския и геополитическия фронт.

Според публикуваните след декемврийската среща данни жилищният пазар в страната продължава да е стабилен, подпомогнат основно от миналогодишното понижение на лихвените проценти. Потребителите също така остават в добро настроение за бъдещите прогнози, показват проучвания.

Промишленият сектор обаче представя умерено подобрение в съответствие с намаляването на инвестициите и мудния пазар за износ.

* Информацията е допълнена с коментара на Джером Пауъл. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
julian12
преди 4 години
Спрат ли пазара ще падне доста
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
kane
преди 4 години
...е айде сега само до Април, ами всички знаем че ще е до самия ден на изборите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
bertram
преди 4 години
това не е печатане ама никак. който си мисли, че това е QE или печатане понащенски ама много се е объркал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още