IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната достигна рекордно равнище за четвърти пореден месец

Годишната инфлация в еврозоната през февруари е достигнала 5,8% след януарските 5,1%

12:58 | 02.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в еврозоната е продължила да се ускорява и през февруари 2022 г., достигайки рекорден връх за четвърти пореден месец. Това става ясно от предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в сряда.

Годишната инфлация в еврозоната през февруари е достигнала 5,8%. За сравнение – през януари нейното ниво е било 5,1 на сто. Така показателят е отчел рекордно равнище за четвърти пореден месец, потвърждавайки прогнозите на Европейската централна банка (ЕЦБ), че инфлацията ще продължи да се ускорява през следващите месеци.

Основен двигател на повишението е била поскъпналата енергия (31,7% ръст спрямо януарския в размер на 28,8%). След нея са били храните, напитките и тютюневите изделия (4,1% спрямо 3,5% през януари), неенергийните промишлени стоки (3% спрямо 2,1% през януари) и услугите (2,5% спрямо 2,3% през януари).

 

 

Към момента предупрежденията на централните банкери на Стария континент, че инфлацията ще се задържи на високи равнища през следващите месеци се оказват верни. Техните очаквания са, че към края на 2022 г. покачването на цените ще се забави.

Според пазарите и анализаторите обаче тези прогнози може да са твърде оптимистични на фона на рекордната инфлация в редица страни.

Данните от миналата седмица показаха, че инфлацията в Испания е достигнала 33-годишен връх през февруари. Тогава потребителските цени са нараснали със 7,4% на годишна база, което е най-високото ниво от юли 1989 г.

Инфлацията във Франция също се е ускорила повече от очакваното през февруари, достигайки 4,1% на годишна база през февруари. Това е най-големият ръст на цените, откакто се води статистиката от 1997 г. Очакванията на икономистите бяха за повишение от 3,7%.

Във вторник тази седмица стана ясно, че инфлацията в Италия е достигнала рекорден връх за трети пореден месец до ниво от 6,2% на годишна база, докато медианните прогнози на икономистите, анкетирани от Bloomberg, бяха за равнище от 5,5%.

Ситуацията в най-голямата европейска икономика не е по-различна – германската инфлация достигна 5,5% през миналия месец, след като през януари прекъсна шестмесечната си серия на повишения. За сравнение, медианните прогнози бяха за ниво от 5,4 на сто.

Причина за бързопокачващите се цени навсякъде по света е поскъпващата енергия. Друг фактор, който допринася за ръстовете, е и войната в Украйна, която предизвика опасения за недостиг на доставките.

Производителите и сега се затрудняват да отговорят на силното търсене, което се възстанови от пандемичните спадове. Предстои по-късно в сряда Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, да проведат заседание, на което да вземат решение за поредното леко увеличение на производството.

Постъпващата информация, която показва устойчива инфлация, принуди представителите на ЕЦБ да променят своята позиция. Затова и на заседанието си през следващата седмица европейският регулатор ще представи обновени прогнози за инфлацията. Към момента обаче няма яснота дали банката ще реши да прекрати и по-старата си програма за покупка на облигации APP, след като през декември реши пандемичната схема за нетни активи PEPP да изтече през март.

В същото време войната в Украйна отново отложи прогнозите за лихвени повишения от редица централни банки, в т.ч. ЕЦБ. Очакванията на пазарите са през септември европейският регулатор да повиши лихвите с 10 базисни пункта, докато първоначалните очаквания бяха това да се случи през юни.

Прогнозите са за повишения от общо 30 базисни пункта до края на годината, или това са три повишения в размер на 10 базисни пункта. Това е понижение спрямо очакванията от миналата седмица за 35 базисни пункта повишение и за 50 базисни пункта само пред няколко седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още