IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната отслабна до 4,5-годишно дъно

И през септември има дефлация, а енергийните цени продължават да дърпат показателя надолу

13:45 | 02.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Магазин за сувенири в Марсилия, Франция. <em>Снимка: Jeremy Suyker/Bloomberg</em></p>

Магазин за сувенири в Марсилия, Франция. Снимка: Jeremy Suyker/Bloomberg

Годишната инфлация в еврозоната е спаднала до минус 0,3 на сто през септември 2020 година спрямо минус 0,2 на сто през август, сочи предварителна оценка на Евростат, публикувана на сайта на статистическата служба. Сред главните причини за тенденцията са цените на енергийните източници. Това е най-голямото понижение от април 2016 г.

Това може да причини нови главоболия за Европейската централна банка (ЕЦБ). За тази година тя се цели в инфлация от плюс 0,3 процента.

Еврото отслабна до 1,17 долара за евро в петък, след като данните показаха, че инфлацията в еврозоната е потънала още по-дълбоко в отрицателна територия през септември, което поражда опасения за икономическото възстановяване на региона.  

Инвеститорите ще търсят от ЕЦБ какъвто и да е знак за по-нататъшно облекчаване на паричната политика, въпреки че през октомври няма вероятност за подобен ход. В сряда президентът на ЕЦБ Кристин Лагард сигнализира за евентуална промяна в стратегията на централната банка, сходна с тази на Федералния резерв на САЩ, което вероятно ще позволи по-гъвкави цели за инфлацията. 

През септември енергийните цени са били с 8,2% по-ниски. Цените на неенергийните индустриални стоки са спаднали с 0,3%. За разлика от тях, по-значително са поскъпнали необработените храни. Те са стрували с 3,1 процента повече спрямо преди година. Услугите са поскъпнали с 0,5 процента.


Базисният темп на инфлация, при който се изключват цените на храните и енергията, спадна до рекордно ниското ниво от 0,2% в страните с евро валута. Експертите смятат, че тази ставка е по-показателна за общата ценова тенденция.

Централните банкери се стремят към ставка от малко под 2 процента инфлация като оптимална стойност за икономиката. Според тях това е достатъчно далеч от нулата. Ако цените са постоянно ниски или падат като цяло, това може да изкуши компаниите и потребителите да отложат инвестициите - с убеждението, че скоро стоките може да бъдат дори по-евтини. Тази нагласа за изчакване може да забави икономиката. Но от години ЕЦБ не успява да постигне целта си за инфлацията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още