IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания достигна 10-годишен връх

Икономистите още умуват какво ще се случи с лихвените равнища след срещата на АЦБ в четвъртък

12:28 | 15.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

През ноември инфлацията във Великобритания се е ускорила с 5,1% на годишна база, съобщи CNBC. За сравнение, през октомври ръстът бе в размер на 4,2%.

Това е най-рязкото забързване на показателя за последното десетилетие, а поскъпването е над двойно по-високо от целта на централната банка.

Очакванията на икономисти бяха за ускоряване на инфлацията с 4,7% през ноември, показват данни от анкета на Ройтерс. Прогнозите на централната банка на страната бяха за 5% инфлация през пролетта на 2022 г., преди да достигне целта за 2% равнище към края на 2023 г.

На месечна база инфлацията в страната се е ускорила с 0,7% през ноември, което е над очаквания 0,4% ръст от анкета на Ройтерс.

В четвъртък предстои заседание на комисията по парична политика на Английската централна банка, на което тя да реши дали да затегне паричната политика на фона на забързващата се инфлация и на пазар на труда, който продължава да е стабилен. Бързото разпространение на новия вариант на коронавируса омикрон обаче създаде нови опасения относно икономическото възстановяване на страната в краткосрочен план.

Комисията по парична политика не отговори на пазарните очаквания през ноември, като гласува да задържи лихвените равнища на исторически ниските нива от 0,1%. Анализаторите са раздвоени дали този четвъртък комисията ще реши да завиши лихвите на фона на появата на омикрон щама.

Новите данни поставят британската централна банка в затруднение: от една страна, по-високата инфлация изисква реакция на паричната политика, например под формата на повишаване на лихвените проценти. От друга страна, съществува голяма несигурност по отношение на икономическото развитие поради новия вариант коронавируса. Поради това експертите не са сигурни какво точно решение ще вземе АЦБ в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още