IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианската икономика се сви с 0,5% на годишна база през първото тримесечие

На тримесечна база третата най-голяма икономика в еврозоната отчете отстъпление от 0,1%

16:41 | 10.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Италианската икономика се сви с 0,5% на годишна база през първото тримесечие

Икономиката на Италия – третата по големина в еврозоната, отчете спад през първите три месеца на годината според последните данни на правителствената статистическа служба Istat, предава WBP Online.

Италианският брутен вътрешен продукт (БВП) се сви с годишен темп от 0,5% в периода януари-март след спада от 0,9% в предходното тримесечие. Постигнатото равнище се оказаха в съответствие с пазарните очаквания.

Измерена на тримесечна база, третата най-голяма икономика в еврозоната постигна отстъпление от 0,1%, също в съответствие с прогнозите. През последното тримесечие на миналата година БВП се разшири с 0,1 на сто.

Пролетните прогнози на Европейската комисия (ЕК), публикувани през май, очакваха икономиката на страната да се свие с 1,9% през миналата година и да нарасне с 0,6% през тази година и с 1,2% през 2015 г.

В допълнение, Международният валутен фонд (МВФ) посочи в свой доклад, че БВП на Италия е намалял с 1,9% през миналата година, и че очаква ръст от 0,6% през тази година. За 2015 г. обаче Фондът очаква малко по-слаб растеж от ЕК – 1,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още