IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея с първо увеличение на износа от седем месеца

Най-важните стоки в износа на страната са чипове, нефтохимически продукти, автомобили, кораби, смартфони и плоски екрани

09:42 | 01.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Благодарение на смекчаването на мерките за ограничаване на коронавируса в някои от ключовите страни партньори през септември за първи път от седем месеца насам Южна Корея отчита ръст на износа си, предава DPA.

Министерството на търговията съобщи в четвъртък, че износът се е увеличил със 7,7% на годишна база до от 48,05 млрд. долара (около 41 млрд. евро). Това е и най-високото месечно увеличение от октомври 2018 г. Освен това се оказа и доста над пазарните очаквания.

Южна Корея е четвъртата по големина икономика в Азия. Най-важните стоки в износа на страната са чипове, нефтохимически продукти, автомобили, кораби, машини, както и смартфони и плоски екрани. Вносът се е увеличил с 1,1% до 39,17 млрд. долара миналия месец.

Износът на автомобили се е повишил 23,2 процента до близо 3,4 милиарда долара, става още ясно от данните. Южнокорейските производители са се възползвали от бавното възстановяване на глобалното търсене. Износът на чипове от Южна Корея расте за трети пореден месец.

Износът за Китай, който е най-големият търговски партньор на Южна Корея, се е увеличил с 8,2%, износът за САЩ - с 23,2%, а за страните от ЕС - с 15,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още