IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Германия за САЩ нараства въпреки търговското напрежение

Германската икономика, която разчита предимно на износа, успя да избегне изпадането в рецесия през третото тримесечие

17:30 | 21.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Силният германски износ за Съединените щати е помогнал на най-голямата европейска икономика да избегне рецесия през третото тримесечие, това показват официалните данни на националната статистическа служба на Германия, публикувани в четвъртък, съобщава Ройтерс.

Данните за търговията подчертават, че търсенето от страна на САЩ на германски стоки е остава силно въпреки заплахите на президента Доналд Тръмп за увеличаване на митата за внос на европейски автомобили.

Германската икономика, която разчита предимно на износа, успя да избегне изпадането в рецесия през третото тримесечие.

Като цяло износът на страната е нараснал с 1,7% на годишна база през третото тримесечие след спад от 1,3% през второто. Данните показват, че САЩ и Франция продължават да бъдат най-големи търговски партньори на Германия.

Германският износ за САЩ е нараснал със 7,6% на годишна база през третото тримесечие след 5,3-процентово увеличение през предходните три месеца. Износът за Франция пък се е увеличил с 3,1% на годишна база.

Френската икономика се развива много добре благодарение на структурните реформи и фискалните стимули, предприети от президента Еманюел Макрон.

Габриел Фелбермайер, президент на Института за световна икономика в Кил, посочи, че еврото се е обезценило с 14% спрямо щатския долар от началото на 2018 г. По-слабото евро, от своя страна, прави немския износ по-малко скъп.

„Силният долар е един от макроикономическите странични ефекти на търговската политика на Тръмп спрямо Китай и води до диверсификация търговията“, каза Фелбермайер. Това означава, че САЩ все по-често купуват стоки от Европейския съюз и Германия, тъй като митата оскъпяват конкурентния внос от Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още