IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът остава солидна подкрепа за германската икономика

БВП леко се забави в края на годината, но но все още е с най-силният темп на растеж от 2011 г.

11:01 | 14.02.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската икономика расте според очакванията в края на 2017 г., съобщава Ройтерс. През четвъртото тримесечие на миналата година БВП на най-голямата икономика в Европа нараства с 0,6%, но малко по-бавно спрямо предходните три месеца, когато показателят отчете ръст от 0,7%.

Положителен принос към растежа в Германия има външното търсене. В същото време разходите на правителството нарастват, докато потреблението от страна на домакинствата се запазва на същите нива спрямо предходния период. Лек спад се отчита при инвестициите в строителството.

За цялата 2017 г. БВП на Германия се повишава с 2,2%, като предварителните (некоригирани) данни, публикувани през януари бяха потвърдени. Календарно изгладените данни отчитат ръст от 2,9% през четвъртото тримесечие на 2017 г. Това е по-слабо от консенсусната прогноза от 3,0%, но все още е най-силният темп на растеж от второто тримесечие на 2011 г. 

Разрастването на икономиката в края на 2017 г. е всъщност 14-то поред тримесечие на възходящо движение на БВП в страната.

Германската икономика остава силна с високи нива на заетост въпреки покачващото се евро, което намалява ценовата конкурентоспособност на износа. Данните обаче соат, че износът на Германия нарасна с 6,3% през 2017 г.  в сравнение с 2016 г., а вносът се е повишил с 8,3%. Както износът, така и вносът надвишават достигнатите досега рекорди от 2016 г. През миналата година експортът достига 1,2794 трлн. евро, а внесените стоки са за 1,0345 трлн. евро.

"В наши дни Германия ясно показва две различни лица: добре познатата силна и високопроизводителна икономика и несигурна и крехка политическа обстановка", коментира Карстен Бржески, икономист в ING, цитиран от Market Watch. Според него ако се съди от предишни цикли, икономиката може да продължи настоящите си темпове за поне още една или две години без да показва признаци на прегряване.

Германското правителство дори повиши прогнозата си за растежа на иконоимиката през 2018 г. от 1,9% на 2,4%.

Инфлацията в страната през януари се запазва без промяна на ниво от 0,7%, а на годишна база тя достига 1,6%, като също остава без промяна.

Слабите данни за инфлацията в Германия подкрепят предпазливия подход на Европейската централна банка за намаляване на безпрецедентните монетарни стимули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още